Петрушка справляється з цезієм і веснянками

Петрушка реклами ніколи не потребувала. Ми й понині чи не щодня споживаємо її і в супі, і в салаті, і просто свіжою. Бо знаємо, що корінь і зелень петрушки щедрі на вітаміни. Є в ній і мінеральні речовини, ефірні олії, флавоноїди, білки, пектинові речовини.
У післячорнобильський час петрушка змусила нас поглянути на неї і як на засіб, здатний виводити радіонукліди. Адже наявний у ній калій поєднується  в організмі з цезієм і виводить його. Тому неодмінно долучайте петрушку, як і інші овочі та фрукти, що містять калій, кальцій, до свого щоденного раціону.
Здебільшого з лікувальною метою використовували сік петрушки. Він корисний тим, хто зазнає великих фізичних навантажень, оскільки поліпшує серцеву діяльність, активізує дихання, зміцнює кровоносні судини. Так само благодійно впливає цей сік на людей, в яких напружена зорова діяльність. Проте в жодному з наведених випадків не варто перевищувати дозу 10-15 грамів (столову ложку) соку на день. Адже не зайве знати, що сік петрушки збуджує нервову систему.
Сік, а також настої і відвари з петрушки успішно застосовують у косметиці, оскільки давно помітили, що ці засоби освіжають шкіру, омолоджують її, усувають червонясті плями. А пігментацію на обличчі (плями, ластовиння або веснянки) виводять, змащуючи соком петрушки у суміші із соком лимона.