Немовля відмовляється від штучної їжі

Чи не вперше в Україні публічно поставлено питання про обов’язкове грудне вигодовування немовлят віком до 6 місяців, а за можливістю і до двох років

Цю стратегію сповідують нині всюди у світі. Чому вона особливо актуальна для України? Тому що смертність серед малюків (діти до року) у нас у 2-3 рази вища, ніж, в середньому, в Європі. А саме грудне вигодовування немовлят маминим молоком і дає змогу значно зміцнити здоров’я дитини через посилення її імунітету.

Краще щеплення зробить природа
При слові «імунізація» в уяві традиційно виникає шприц, ампула з вакциною і… очікування певного ефекту – тобто так званого імунного захисту організму від бактеріального чи вірусного збудника. Виявляється,  стимулювати імунітет грудних дітей (за винятком обов’язкових щеплень задля формування специфічного захисту) зовсім не бажано. Треба запобігти послабленню природної захисної системи і неодмінно підтримувати  саме за рахунок маминого молока. У цьому переконана головний дитячий імунолог МОЗ України Людмила Чернишова. У рамках проекту МОЗ «Лікарня доброзичлива до дитини» одна із компаній, яка виробляє дитяче харчування і назва якої з латини перекладається як «Годувальниця», взялася за здійснення освітнього проекту для молодих батьків «Імунний захист з перших днів».
Головний акцент проекту – переконати майбутніх мам, молодих батьків у тому, що найперший потужний захисник їхньої дитини – це мамине молоко.
Материнська турбота – найголовніше
– З материнським молоком і, особливо, з першими краплями молозива, немовля отримує всі необхідні для підвищення імунітету антитіла та так звані імунокомпетентні клітини, – наголошує В’ячеслав Бережний, професор, головний педіатр МОЗ України. – Виготовити суміші, прирівняні за своїм складом до материнського молока, неможливо. Цілюще материнське молоко містить специфічні імуноглобуліни (білки), які не тільки протидіють інфекціям, а й запобігають алергічним проявам у дітей раннього віку. Згадайте, як дітки, які перебувають на штучному вигодовуванні, потерпають від діатезу. Натомість природній коктейль має цілий ряд  специфічних речовин – пребіотиків,  що  сприяють розвитку власної корисної флори в кишечнику малюка.
Невже все так просто: мамине молоко – нездоланний бар’єр для більшості інфекцій? Насправді саме так, в один голос стверджують фахівці. Більше того – грудне вигодовування ефективне і найменш економічно затратне. Однак, на жаль, в Україні лише від 35 до 60 відсотків мам вигодовують новонароджених груддю. Саме тому важливість цього освітнього проекту для батьків очевидна. Разом з фахівцями Інституту педіатрії, акушерства і гінекології роз’яснювальну роботу з батьками проводитимуть не тільки в Києві, а й у Львові, Донецьку, Одесі.
На запитання «Вечірки», яку частину свого бюджету компанія витрачає на проведення освітніх заходів, відповідь була вичерпна: «Понад 22 відсотки, і це значні кошти».