Спів у клубі трамвайників

На розбудову Малої опери з міського бюджету уперше було виділено 6 млн. грн., проте довгоочікувані гроші так і не потрапили за призначенням – їх було перерозподілено між іншими закладами культури.

Колишній клуб трамвайників, що на Дегтярівській, 5-а, міська влада передала «Видовищному театральному закладу «Мала опера». Будівля, збудована у 1902 році, потребує капітального ремонту, бо перебуває в аварійному стані – фізичний знос конструкцій складає близько 85%. Нині розроблено лише проектно-кошторисну документацію, на яку витрачено 700 тис. грн. «У третьому кварталі 2007 року планується затвердити проект і розпочати будівельні роботи, – повідомив «Вечірці» начальник відділу капітального будівництва Олексій Поліщук. – Приміщення потребує цілісної реконструкції, на сьогодні відомо, що вжито першочергових заходів по збереженню будівлі – капітальний ремонт даху, інженерних мереж, теплопункту та водомірного вузла».
«Гроші було виділено лише на проектування, – скаржиться директор Малої опери Іван Харина. – на сьогодні не існує навіть розпорядження про початок робіт, і для того, щоб воно вийшло, треба зробити ще дуже багато кроків, що не залежать від нас. Якщо будівлю буде здано в експлуатацію за планом, а саме у 2009 році, то ми завчасно наберемо трупу і згодом розпочнемо свою діяльність. Плануємо ставити спектаклі «Чарівна флейта» за Моцартом, «Соломія» за Штраусом та багато іншого».
Театр «Мала опера» зараз не функціонує. У будівлі працює лише керівництво закладу та бухгалтерія. Трупи не існує навіть на папері, та і немає ніякого сенсу її набирати, адже роботи триватимуть до 2009 року. Зволікання з рішенням щодо пристосування будівлі під потреби театру призвело до того, що виділені з бюджету 6 млн. грн. було перерозподілено між іншими закладами культури. Кошти отримали Київський музей Богдана та Варвари Ханенків та Музей Михайла Грушевського. Частки, яка дісталася опері, вистачило тільки на те, щоб зробити косметичний ремонт.