«Після Чорнобиля нам уже нічого не страшно»

Кореспондент «Вечірки» побувала на місці можливої екологічної катастрофи у селі Підгірці (Київська область). Як ми повідомляли напередодні, тут, на площі 64 га, розташоване одне з найнебезпечніших звалищ відходів з усього Києва

На пропускному пункті пресу не чекали, тому на вимогу відвідати звалище, відповіли відмовою. «Мене ваші посвідчення не цікавлять», – заявив охоронець. Через деякий час він все ж таки погодився відвезти нас до керівництва звалища.

«Ніякої кризи немає,– заявив в.о. начальника полігона Олександр Ліщеновський. – Фільтрат не може потрапляти до питної води. За дотриманням технології складання сміття уважно спостерігають, до того ж відновлення роботи полігона врегульовано відповідною документацією. Я вважаю, що цією темою відверто спекулюють». Коли ми спитали, чому нас не пропускали до полігона, начальник здивовано відповів: «Не уявляю, як таке могло статися. ЗМІ можуть потрапити сюди безперешкодно».
Справа «п’ятого полігона» вже давно турбує як жителів населеного пункту й екологів, так і органи влади. Мешканцям Підгірців не дає спокою думка, що питна вода може бути заражена фільтратом – отруйною речовиною, яка утворюється через складування сміття. Вони вимагають закриття звалища. Полігон №5 було закрито на два роки через недоотримання технології захоронення відходів, проте місцеві жителі свідчать, що навіть після цього сюди продовжували звозити сміття з міста. Вже у березні полігон офіційно відновив свою роботу – було підготовлено усі потрібні документи, на місце виїжджали екологічні комісії, свій дозвіл надало Міністерство охорони здоров’я.
Члени сільської ради не вірять заявам керівника звалища. «Нас постійно заспокоюють тим, що смітник ніяким чином не загрожує здоров’ю людей та екологічній ситуації у Підгірцях, кажучи, що фільтрат не потрапляє до ґрунту, – пояснює депутат сільської ради, член екологічної комісії Раїса Ткачова. – Але ми на власні очі бачили, що фільтрат спущено, адже озера, де він має бути, – порожні! Зараз ми віддали проби ґрунту на аналіз до району, області і республіки та чекаємо результатів. Упевнена, що вони будуть докорінно відрізнятися від тих, про які нам так багато говорять. Особисто я проти існування звалища. Нам над головами нагромадили новий Чорнобиль».
Проте багато хто з місцевих жителів не знає про існування так званого фільтрату, або не боїться його. У селищі йде постійна забудова, і сотка землі коштує кілька тисяч доларів. Близькість смітника новоспечених власників дачних ділянок не лякає. «Тут повітря набагато чистіше, ніж у Києві, а те, що поруч полігон, мене особливо не турбує, хіба він чимось загрожує?» – здивовано говорить майбутній житель Підгірців, який не захотів називатися. Він ще тут не оселився, а лише приїхав на оглядини на новій «сімці» BMW.
«Після Чорнобиля нам вже нічого не страшно!» – з гумором зізнається місцева бабуся Уляна Навоїт.