Битва червоних

Сьогодні в євролізі: «Мілан» проти «Байєрна»

Десять кубків на двох
Мюнхенський «Байєрн» – найпопулярніший німецький клуб. А «Мілан» – один з найпопулярніших в Італії. Утім, є й інші цікавинки, спільні для чвертьфіналістів євроліги зразка 2006/2007 років. І баварці, і міланісти входять до когорти найтитулованіших футбольних колективів Європи. Найпочесніший трофей – Кубок європейських чемпіонів – вони здобували десять разів. Італійці тріумфували в шести чемпіонських турнірах, а німці – в чотирьох. А ще їх об’єднує червоний колір, присутній в обох клубних варіантах. І не дивно, що нове протистояння грандів на міжнародній арені дістало назву «Битва червоних».
Без гегемона
Кубок європейських чемпіонів офіційно розігрують з 1956 року. Останні п’ятнадцять сезонів – це євроліга, в якій задіяні не лише чемпіони, а й призери національних чемпіонатів провідних європейських країн. Цьогорічний євротурнір – п’ятдесят другий за ліком. Однак володарів основного призу – лише двадцять один. Абсолютний рекордсмен – іспанський «Реал», який ставав переможцем аж дев’ять разів, – уже зійшов з турнірної дистанції. Натомість «Мілан», «Ліверпуль» і «Байєрн», котрі розташувалися в історичному табелі про ранги одразу за мадридським гегемоном, сповнені рішучості скоротити відставання вже в травні. І взагалі, з восьми цьогорічних чвертьфіналістів лише «Рома» та «Валенсія» не вигравали найпрестижнішого клубного турніру сучасності. Хоча й вони вже брали участь у євролігових фіналах.
Гонка снайперів
Окрім клубного протистояння, в епіцентрі подій ще й баварсько-міланська суперечка футбольних стрільців. Кака, лідер італійців, уже забив шість м’ячів у чемпіонських перегонах і розділяє за цим показником першість з ван Ністельроєм із «Реала». Чотири голи в активі баварця Пісарро. Обидва вважаються реальними претендентами на лаври князя стрільців євроліги. Бодай тому, що ні  ван Ністельрой, ні його одноклубник Рауль свого бомбардирського доробку вже не поліпшать – їхній клуб достроково вибув з турніру. А валенсієць Морієнтес, який випереджає Пісарро на один гол, зазнав тяжкої травми в збірній і пропустить обидві чвертьфінальні зустрічі з англійським «Челсі». Ні Кака, ні Пісарро до цього слави виняткових стрільців не мали. Це означає, що в обох з’явилася додаткова мотивація. А отже, й сам євродвобій континентальних грандів обіцяє стати ще затятішим.

Сьогодні
«Мілан» (Італія) – «Байєрн» (Німеччина). Перший Національний. 21.45. ПСВ (Нідерланди) – «Ліверпуль» (Англія). Телеогляд ігрового дня: Перший Національний. 00.20.
Завтра
«Рома» (Італія) – «Манчестер Юнайтед» (Англія). «Челсі» (Англія) – «Валенсія» (Іспанія).

«Мілан»
Італійці мають певні труднощі з формуванням оборони. Проти німецького флагмана не зіграє Каладзе, який давно лікує ногу. Під питанням участь в першому поєдинку й капітана команди Мальдіні, а також досвідченого хавбека  Амброзіні. Зате в хорошій спортивній формі нападники Джилардино і Рональдо. Тренери в гостьовому матчі з «Ромою» надали перепочинок окремим «збірникам», а тому від Янкуловського та Гаттузо слід чекати особливого завзяття в євроліговому протистоянні. Квитки на домашню зустріч з баварцями розкуплено, ажіотаж навколо сьогоднішнього поєдинку величезний.
«Байєрн»
Німці в Італії зіграють одразу без двох стрижневих футболістів оборони. Ван Бомель, 29-річний опорний хавбек, вилучений з поля в повторній зустрічі з іспанським «Реалом», пропустить міланський поєдинок і заплатить грошовий штраф (6200 євро) за непристойні жести на адресу глядачів у мадридському матчі. А капітана і воротаря баварців Кана дискваліфіковано за недисциплінованість і негідну поведінку під час здачі допінг-аналізу після мюнхенської зустрічі з іспанцями. «Байєрн» спочатку хотів опротестувати рішення УЄФА, але потім відкликав апеляцію. 37-річний страж воріт заплатить ще й штраф у розмірі 12339 євро (20 тисяч швейцарських франків).