Ідейні борці

Кореспондент «Вечірки» довідалася, скільки платять присутнім в акціях за і проти нинішнього уряду

У суботу на Майдані о п’ятій годині вечора розпочнеться концерт, а о сьомій – виступатимуть перед мітингувальниками опозиційні лідери – Юлія Тимошенко, Юрій Луценко та їхні соратники. Депутат Андрій Шкіль також повідомив, що сьогодні на Майдані відбудеться «справжнє віче». Правда, що розумів під цим словом, не пояснив.
Уже обідньої години в центрі міста почалася справжня тиснява. Рух на вулиці Володимирській у бік центра було перекрито. У заторі, що утворився з бажаючих чимшвидше «втекти» з Майдану, можна було простояти годину-півтори. Уся набережна рясніла порожніми автобусами й маршрутками, що привезли до столиці мітингувальників. На вулиці Інституцькій скупчилися правоохоронці, які пильнували громадський порядок. Роботи поки в них не було, бо в центрі міста опозиціонери зводили сцену для суботньої акції. Довкола огорожі вишикувалася молодь із прапорами «Нашої України». О третій годині міський голова Леонід Черновецький намагався попередити можливі заворушення. «Я закликаю киян зберігати спокій, а гостей столиці поважати місто і дотримуватись порядку. будьте дружелюбними. Істина посередині. Ні в чиїх устах вона не може бути кінцевою інстанцією», – заявив мер.
Пізніше долучилися стяги з червоними серцями. Юні мітингувальники на всі запитання про плани та ідейні переконання лише байдуже посміхалися. Хто в них польовий командир також не знали.
Увагу привертав величезний натовп із блакитними стягами, що виднівся на Європейській площі. Там збирався провладний Форум Національної Єдності. Кількість людей за підрахунками міліції становила 15 тисяч осіб. У натовпі переважали юні та літні мітингувальники. Представників середнього віку було найменше. Під бравурні співи Наталії Бучинської народ або танцював, або весело обговорював неполітичні теми. У палатках Партії регіонів удалося знайти молодого чоловіка, який погодився розповісти про акцію.
– До столиці вже приїхали наші люди з Полтави, Одеси, Миколаєва. Очікуємо, що незабаром підтягнуться й з інших областей, – повідомив помічник депутата Віктор, який не захотів назвати ані свого прізвища, ані роботодавця.
На Європейську площу прийшли й представники організації російської мови імені Некрасова. «Якщо наше керівництво дасть команду нам і завтра прийти, ми це зробимо із задоволенням. А якщо за це ще й заплатять, не відмовимося», – пояснила голова організації Галина Булгакова.
Люди називали різні гонорари за присутність на мітингу. Студенти говорили, що одному за день платять 50 гривень. Літні люди називали й узагалі мізерні суми 20-30 гривень. Ходили між рядами й справжні легенди про те, що найактивнішим платять і по 100. У натовпі знайшлася дівчина, яка взагалі повідомила, що стоїть тут, бо не хоче відвідувати заняття в університеті. «Нам в університеті запропонували піти на мітинг і навіть дозволили вибрати партію, яка до душі. Я обрала Партію регіонів. Грошей за це не платили. Завтра я, на жаль, не зможу сюди прийти, бо в суботу є й інші справи», – розповіла студентка КПІ Вікторія, пояснивши, що за пари не турбується, бо пропуск, вочевидь, не зарахують.