Експеримент з аспірином коштував вченим 9 тисяч життів

Оголошено приголомшливі результати рідкісного медичного дослідження за тривалістю та кількістю залучених осіб. Виявляється, особи, які регулярно вживали аспірин, мають значно менший ризик наразитися на кардіологічні та 
онкологічні недуги

80 тисяч жінок протягом  25 років регулярно проходили обстеження і доповідали, які медикаменти вони приймали. 9 тисяч  «піддослідних» за цей час померли, зате вчені зуміли зробити висновок, що один із найвідоміших  лікарських засобів  має приємний побічний ефект: рятувати людей від двох найпоширеніших хвороб  тисячоліття – кардіологічних та онкологічних. Заявив про це Ендрю Чан із  Військово-медичної школи Гарварда в Бостоні. Він і його колеги проаналізували  медичну інформацію і дійшли висновку, що жінки, які вживали  аспірин,  помирали на чверть рідше, аніж ті, які його не приймали. За їхніми даними, саме прийом аспірину на 38 відсотків знижував ризик серцево-судинних захворювань і на 12 відсотків  ризик раку, повідомляє Newscientist.
Автори цього дослідження переконані, що «аспіринова терапія» ефективно допоможе боротися з інфарктами та інсультами. Таке лікування має також протизапальний ефект, а тому може впливати на зменшення онкологічних ризиків. Доктор Чан  вважає, що аспірин  може бути корисним певним групам жінок, які генетично  схильні  до недуг серцево-судинної  системи.
«Вечірка» попросила прокоментувати це повідомлення  відомого фармаколога члена-кореспондента НАНУ і Академії медичних наук України Івана Чекмана.
– Такі дослідження аспірину ведуться у світі давно, ледь не з часу винайдення цього препарату, – розповів академік. –  Науково доведено, що аспірин  знижує згортання крові, зменшує ризик утворення кров’яних згустків у судинах, які пронизують весь організм. Цей препарат також має здатність зменшувати злипання тромбоцитів, пригнічуючи ці функції. Отже, результати нового медичного дослідження не стали цілковитою несподіванкою для лікарів та фармацевтів.   Вони просто ще раз переконали у правильності обраного напряму і дали безумовно унікальний результат. Однак  не можна забувати, що при всій корисності дії аспірину, він має ще один серйозний побічний ефект: може спричинити шлункову кровотечу, особливо у людей, які потерпають від виразки шлунка.