Золотий черевичок Сержа Лифаря

У Києві на сцені Національної опери України ім. Т. Г. Шевченка з 2 по 5 квітня відбуватиметься VIII Міжнародний фестиваль балету «Серж Лифар де ля данс»

Уже традиція: раз на два роки  в Києві, рідному місті всесвітньо відомого артиста балету і хореографа, проводити Міжнародний фестиваль балету його імені.
Цьогорічне свято танцю приурочується до 80-річчя з дня народження великого російського хореографа Юрія Григоровича – незмінного голови журі Міжнародного конкурсу балету імені Сержа Лифаря.
Фестиваль, як і конкурс, щораз розпочинається саме 2 квітня – в день народження Маестро.

За паспортом – киянин
Саме у Києві спалахнула зірка майбутнього видатного танцівника. Нагадаємо: юний Лифар почав займатися балетом у студії Броніслави Ніжинської (сестри великого танцівника Вацлава Ніжинського) у тому віці – чотирнадцять років, коли професійне навчання танцівники вже завершують. Емігрував із Києва у вісімнадцять років і незабаром у Парижі став першим танцівником групи Сергія Дягілєва. Вже через шість років Серж Лифар очолив балетну трупу «Гранд-Опера», що стала під його керівництвом однією з найкращих у світі. «Сюїта в білому», «Міражі», «Ікар» – лише мала частина з великої добірки славетних балетних вистав (більш як 200 балетів і хореографічних мініатюр), які наш славетний земляк представив на кращих сценах Франції і світу.
Киянин Серж Лифар відродив славу французького балету. Ніхто з французьких майстрів мистецтв не мав стільки державних нагород Франції, як киянин Лифар. Серед них – і найпрестижніший орден Почесного легіону за заслуги перед Францією. Серж Лифар першим із хореографів став і дійсним членом Французької академії мистецтв.
Згадаймо: під час IV фестивалю «Серж Лифар де ля данс» його вдова графиня Ліліан Аллефельд передала на вічне зберігання до Державного музею історичних коштовностей України  «Золотий черевичок» – найвищу нагороду для танцівника і хореографа, вручену  Лифарю президентом Франції Шарлем де Голлем 1956 року.
Запрошення до театру
І  нині Київ додає нові сторінки до славного імені Сержа Лифаря – запрошує з усього світу зірок балету на фестиваль його імені. У гала-концертах попередніх семи фестивалів виступали найвидатніші майстри хореографії. Серед них – прем’єр Віденської та Берлінської опер Володимир Малахов, солістка московського Большого театру Анастасія Волочкова, солісти Лондонського «Ковент-Гардена» Аліна Кожокару та Іван Путров, солісти Паризької «Гранд-Опера» та багатьох інших театрів світу. У рамках попереднього фестивалю відбулися гастролі балетної трупи одного з найкращих театрів Франції – «Опера Бордо», який репрезентував два шедеври Сергія Лифаря «Сюїту в білому» та «Ікар».
Цього року на сцену Національної опери України поряд із зірками київського балету вийдуть дві європейські знаменитості – 3 квітня в дуеті з народною артисткою України Оленою Філіп’євою у балеті Х.Левенсхольда «Сильфіда» партію Джеймса виконає Іван Путров. А 4 квітня у виставі А.Адана «Жизель» графа Альберта танцюватиме Ігор Колб – прем’єр балетної трупи Маріїнського театру (Санкт-Петербург), його партнеркою буде солістка Національної опери України народна артистка Ганна Дорош, яка виконає головну партію.
У рамках фестивалю 2 квітня у Національній опері України Французький культурний центр і видавництво «Пульсар» презентуватимуть книжку про життя і творчість Сержа Лифаря «Спогади Ікара».
На завершення фестивалю, 5 квітня, відбудеться гала-концерт.