Києву дозволили чесати хмари

Київ, звісно, не Нью-Йорк, але на обличчі столиці поступово з’являються характерні риси «Великого Яблука». Зокрема, хмарочоси. Тобто, будинки на 30-40 поверхів і вище.

Як повідомив «Вечірці» начальник управління техніки та інновацій «Київміськбуду» Олександр Скрипка, в столиці є наміри збудувати 30 велетенських житлових будинків, зокрема, вже здано в експлуатацію 34-поверховий хмарочос на Осокорках на вулиці Гришка, 9. Найближчим часом на Позняках, на розі Дніпровської набережної та вул. Княжий затон, постане 36-поверховий будинок загальною площею 68 000 кв. м. Це буде найбільша за площею житлова будівля в Україні.
Утім, навіть представник компанії визнає численні проблеми зі зведенням цих споруд. «Є чимало супротивників будівництва хмарочосів, – каже пан Скрипка. – По-перше, це призводить до зайвої скупченості населення та екологічних проблем. Або таке: одного разу в хмарочосі на вул. Гришка, 9 вимкнули світло на кілька годин. Кому треба було спуститися, ті якось це зробили. А як піднятися на гору?»
Вільної землі під житлову забудову в Києві вкрай мало, кількість населення вже понад 2,5 мільйона (це тільки офіційно), а за неофіційними даними – вдвічі більше. Нині будівництво хмарочосів в центрі столиці заборонено, але спальні райони можуть рости скільки завгодно.

Михайло Плотников