Прорив у лідери

Українські футболісти очолили відбіркову групу

Міжусобиця кандидатів
Три команди – наша, шотландська і французька – мають в активі по дванадцять очок після позавчорашнього ігрового дня. Проте лідером, завдяки правилу про додаткові показники, стали українці. Бо за умови, що однакову кількість очок здобули дві або більше команд, до уваги беруться насамперед результати зустрічей між ними. Україна перемогла Шотландію з рахунком 2:0. А Шотландія Францію – з мінімальною перевагою. Більше міжусобиць між кандидатами в лідери не було. Отже, найкращим виявився показник «плюс один», і підопічні Олега Блохіна стали на чолі групових перегонів. За цікавим збігом обставин, українці й звітну зустріч виграли завдяки одному голу.

Відлуння Фарер
Матч із литовцями став для наших чи не найскладнішим. Перевага господарів була беззаперечною хіба що до перерви, коли вони лише двічі підпускали суперника до своїх володінь. Натомість самі могли принаймні тричі повести лік голам. Однак Воронін, Шевченко та Гусєв слушними нагодами не скористалися. Особливо прикрим виявився промах «англійця»: вискочивши сам на сам із голкіпером, Андрій ударив і повз нього, і повз ціль. І хоча в епізоді біля наших воріт м’яч після «зрізки» Кучера влучив у стійку, загальне враження сформувалося чітко: гол є справою часу. Відбувся він одразу по перерві. Калиниченко навісив на Гусєва, а той випередив опікунів і головою буквально вколотив м’яча в сітку. Шкода, проте господарів стачило ще на десять-п’ятнадцять хвилин. Литовці поступово відтіснили гру на чужу половину і змусили неабияк похвилюватися і Блохіна, і симпатиків «жовто-блакитних». Добре, що надійно зіграли Шовковський і захисники, однак загальне враження було гнітючим: українці мали вигляд неабияк стомлених. Схоже, далися взнаки і дванадцятигодинні мандри до Фарер і назад, і «тренування з підвищеною відповідальністю» на заболоченому стадіоні в Тофтирі.

Гол Шевченка
Найбільше розмов і досі точиться довкола друготаймового епізоду, коли німецький арбітр відмінив гол Шевченка. Суддівський вердикт був однозначним: офсайд. Однак ретельний відеоперегляд положення поза грою в нашого капітана не виявив. «Як на мене, арбітр помилився, – прокоментував ігровий епізод на прохання «Вечірки» суддя національної категорії Валерій Михальський. – Мова, звичайно, не про Шевченка, а про його партнера, який був у пасивному офсайді. За такого розвитку подій арбітр має витримати паузу і переконатися, наскільки впливає футболіст на ситуацію, що склалася. Майєр цього не зробив, одразу відреагувавши на відмашку асистента. Тим часом Шевченко провів правильний гол».