Металеві обереги

Вже кілька століть власники будинків використовують для оздоблення оселі, саду чи подвір’я сталеві ковані декоративні елементи: огорожі, балюстради, ґрати.  Останнім часом популярності набувають малі архітектурні форми та дрібна галантерея: меблі, лампи, поштові скриньки, квіткові горщики тощо, які мають не тільки естетичні, а й практичні переваги перед дерев’яними або керамічними виробами.

Сучасні металеві декорації зроблені під широким поняттям ковальство. Деякі вироби можна придбати у будівельних  магазинах, інші – замовити у ковалів чи на малих підприємствах, де розроблять власний дизайн та втілять ваші фантазії у життя.

Садове світло
Безперечно, поки що важко суперничати з сонячним світлом, не тільки за масштабністю та ефективністю, а головне, за різноманітністю пейзажних форм, полуденних, світанкових чи вечірніх часів. Але ці казкові панорами можуть надихнути на створення у своїй оселі казкової атмосфери.
Яскравий танок світла має бути не тільки корисним, а й привабливим. Прикрашайте узбіччя садових доріжок стрункими ліхтарями. До вашого смаку не тільки електричні прикраси. Останнім часом набуває популярності так званий свічковий ліхтар. Щоб встановити його на подвір’ї, не потрібно налагоджувати електричний потік. Достатньо вибрати найпривабливіше місце в садочку, встановити ліхтар і покласти до його ажурної «голівки» невеличку свічку. Кожного вечора  ви та ваші друзі зможуть насолоджуватися теплим  родинним світлом від гостинного ліхтаря.
Не забувайте про фасад будинку. Величаві, екзотичні чи романтичні, маленькі ліхтарики біля підвіконня або порога оселі звечора побажають доброї ночі та створять затишну атмосферу.
Створити нічний ліхтар можна й самому. Для цього потрібно трохи піску або дрібних камінців, свічка та  кольоровий  стакан чи баночка привабливої форми і невелика керамічна діжка. Насипте пісок у діжку, щільно закріпіть свічку та накрийте скляною формою. Пісок втримає гарячі «сльози» нічної красуні, а склянка захистить від вітру і дощу.

Прикраса для тераси
Ідея розміщувати у садочках чи на подвір’ї скульптури, декоративне каміння чи ковані арт-об’єкти прийшла до нас із Китаю. Жителі Сходу  прикрашали вхід до будинку символічними рослинами та тваринами, бо вірили, що ті мають захистити оселю від злих духів. Згодом магічні символи розташовували не тільки біля парадних дверей. Та й перелік садових «оберегів» змінився. Наприклад, німці вітають гостей казковими гномами, італійці дивують мармуровими статуями, а голландці – квітковими вазами і розкішними фонтанами.
Розмістити на невеличкій ділянці все, що приваблює око, здається неможливо, але для того щоб зробити сад затишним, потрібно лише уважно придивитись до предметів, що оточують. Старий трухлявий  пень, який стільки часу набридливо мозолив вам очі, може бути чудовим столом для барбекю, підставкою для горщика з квітами або елементом дитячого майданчика. У вас залишились дерев’яні стовбури. З’єднайте їхні половинки між собою і утворіть казковий місток. Щоб знайти йому місце біля будинку, не обов’язково мати ставок.