Піарна бацила

Через піар у ЗМІ українці бояться «пташиного грипу» більше, ніж гепатиту

Фахівці компанії «Research & Branding Group», що переймається соціологічними дослідженнями,  провели спеціальне опитування у 24 областях України та АР Крим  на тему «Здоров’я української нації». Воно стосувалося кількох аспектів, як-от: чи довіряють громадяни України медицині і якій; як часто звертаються до лікаря;  скільки коштів середня сім’я витрачає  на медичне обслуговування; яких захворювань найбільше побоюються українці.
Результати опитування свідчать про те, що нині ані офіційна , ані нетрадиційна медицина  не мають безумовної переваги серед населення. Однак все-таки  офіційній медицині довіряють 50 відсотків опитаних, а нетрадиційній тільки 36.  А от затребуваність медичних послуг у масовій свідомості пролягає не по лінії  їх приналежності до офіційної  чи нетрадиційної  медицини, а  скоріше  визначається за статусом  медзакладу: державний він чи приватний. До державних лікувальних  закладів хочуть звертатися 59   відсотків респондентів, а до приватних  лише 18 відсотків. Один із експертів – Світлана Мартинюк-Гресь, президент Асоціації паліативної допомоги, пояснює це просто: медична допомога у приватних закладах  дороговартісна і не завжди високоякісна. Не всі  пацієнти знають свої права, а часто не відають,  до кого можна звернутися, щоб  відстояти їх.
Мабуть українці, як жодна інша нація світу, найбільше схильні до самолікування. Принаймні, це дослідження засвідчило про те, що  середньостатистичний українець  впродовж року змушений був звертатися до різних методів лікування аж 18 разів: 4 рази до лікаря, 3 рази до народних методів, а 11 разів займався  самолікуванням.  Експерти пояснюють цю тенденцію  незадовільним соціально-економічним становищем більшості громадян. Обстеження у клініці коштує дорого, лікування також,  правові гарантії  практично відсутні. Отже, самолікування, як бачимо, не від хорошого життя. Однак не в останню чергу до нього вдаються і через те, що націю не навчають філософії здоров’я, як-от: здоровим бути престижно, здоровим  бути дешевше… Тим часом протягом року українець витрачає на відвідування лікарів близько 466 гривень, а на придбання ліків – 595 гривень.
Цікава тенденція: незважаючи на критичне ставлення у переважній більшості випадків до нинішнього стану державної медицини, саме поради лікарів для більшості населення – це головне джерело інформації щодо хвороб та методів їх лікування. Понад 61 відсоток опитаних користуються повідомленнями  тільки  лікарів.
Певно що українці – нація не прагматиків. Принаймні до цього схиляє відповідь на запитання, яких хвороб найбільше бояться наші громадяни. Ну, звісно, щодо туберкульозу та СНІДу, то все правильно, – 46 та 43 відсотки визначають для себе ці недуги реальною загрозою. А от щодо гепатиту, який можна  назвати в Україні «тихою епідемією», що забирає людські життя, – ставлення спокійне. Найімовірніше все-таки, кажуть експерти, через слабку поінформованість населення. Зате пташиний грип, випадків ураження яким, на щастя, не було зафіксовано в Україні, вважають реальною загрозою понад 25 відсотків громадян. Пояснення також просте – через надмірний піар теми у ЗМІ.