РодоГід

«Вечірка» склала неофіційний рейтинг пологових будинків Києва

Безплатні діти не пройдуть
«Ви знаєте, що медицина в нашій країні безплатна? І пологи, зокрема. А потрібні медикаменти є в кожному пологовому будинку й надаються безплатно», – почала розмову з кореспондентом «Вечірки» заступник головлікаря пологового будинку № 6 Наталя Кротова.
Насправді ж, як розповіли десятки опитаних породіль, у державних пологових будинках Києва реальна вартість пологів 300-800 у.о. У ціну входить: окрема палата, послуги акушерок, медсестер, прибиральниць, ліки і «благодійний внесок». Його розміри кожний пологовий будинок фактично встановлює самостійно, діапазон від 60 до 300 грн. Хочете народити на очах у чоловіка – додавайте ще 500 грн. Відкладіть 20-30 гривень тим, хто безпосередньо буде одягати маля для поїздки додому (такий звичай), а також на квіти й цукерки персоналу. Відеозйомка обійдеться в 200 гривень, якщо у вас не має власної відеокамери.
Перебування в пологовому будинку в звичайній палаті безплатне, як і решта послуг. Розмір неофіційного «заохочення» лікарів у звичайних пологових будинках коливається в межах $200-300. У модних – за неписаними правилами акушерові потрібно давати $150-500.
«У мене були не тяжкі пологи, я заплатила лікареві $200 – цю суму обговорювали заздалегідь. По 30-40 гривень давала медсестрам за допомогу, по 5 гривень – санітаркам за те, що носили передачі від рідних, –  каже Тетяна П. – Разом зі мною народжувала одна жінка, «безплатно». Який цирк їй улаштували! Кричали, кидали її речі, вмикали світло, коли вона спала. Через день чоловіку прийшлось принести 50  гривень, щоб задобрити санітарок».
Торік у столиці народилося на тисячу немовлят більше, ніж позаминулого. А сьогодні середньодобова кількість пологів – 70-80.
 
Від мила до бюстгальтера
У Києві є кілька пологових будинків, які, на думку більшості опитаних «Вечіркою», є модними і престижними. Найкращими вважаються № 5 і № 7. Середнього рівня – № 1. Офіційні розцінки там коливаються у межах 500 – 1000 грн., неофіційні – $300 – 800.
До  пологового будинку №1 (Арсенальна, 5) усе треба приносити з собою. Офіційний перелік потрібних речей складається з 18 пунктів – від  рідкого мила і постільної білизни до особистого посуду, капців та чотирьох бюстгальтерів. «Якщо немає реєстрації в Києві – треба офіційно сплатити 200 грн., – говорить Дарина М., яка народжувала в лютому: «Умови погані, післяпологові палати на одну і дві особи. Платних немає, але при домовленості з лікарем ви будете в гарній палаті (там є невеликі із скляними перегородками – мені вони страшенно не сподобались). У палаті – умивальник. Ліжка радянські. Дві душові й три туалети на весь поверх. Відвідування родичів – ні, чоловіка – так, якщо спільні пологи».
Інша жінка, Світлана П., яка має народити через тиждень, розповіла: «Договірні» пологи в 1-му пологовому будинку обійдуться мені в $300. Це плата за роботу анестезіолога, акушерки, неонатолога і, звичайно ж, лікаря.

Ціна черги в душову кабіну
У 2-му пологовому будинку (вул. Мостицька, 11) видають усе потрібне, але можуть попросити купити окситоцин, шприци, крапельниці, катетери, індивідуальні ліки. Є офіційно платні післяпологові палати ціною в 500 гривень. У відділенні патології вагітності одна душова на весь поверх. Скрізь збираються величезні черги.
Пологовий будинок № 3 (вул. В.Кучера, 7) – має стаціонар на 20 місць та жіночу консультацію. Ціни тут різні, залежно від того, з ким ведеш перемовини. Знову надамо слово жінкам, чиї діти з’явилися на світ саме тут:
«Заплатила лікареві $200 за домовленістю, – каже Ірина В., – акушерці й анестезіологові – по 250 грн. і пляшці шампанського. Але це за особистим бажанням після пологів. За 10 гривень пускають рідних».
«Народжувала за «домовленістю» у 3-му пологовому в грудні 2006-го, – розповідає Ганна Ц. – Заплатила $200. Ставлення нормальне, пологи з чоловіком. Ніяких «благодійних» внесків і додаткової платні за спільні пологи. Лежала в 3-місній палаті, але й не збиралася замовляти окрему».
За словами Анжели Н., вона домовилася в 3-му за «скільки не шкода». У це входила й окрема палата.

Ризиковані пологи на Оболоні
Оболонський пологовий будинок № 4 (просп. Героїв Сталінграда, 16) відомий як заклад, де народжують інфекційно хворі, яких не приймають до інших місць, навіть до обсервацій. Тому пологи за «домовленістю» тут трапляються рідко. Немає ні дитячої реанімації, ні пункту  переливання крові. Є платні місця для «своїх» (неофіційно, за $100), туди з інфекціями не кладуть. Але все відносно. Тамара Н. розповіла, що до її знайомої, яка заплатила гроші, підселили дівчину з гепатитом. «Якщо не маєте причин народжувати саме там, то краще там  не треба, – каже Тамара, – стерилізація інструментів, як правило, спільна – «свій» ти чи  ні».

Високі ставки на престиж
У пологовому будинку № 6 (вул. П. Запорожця, 26) високими є як офіційні, так і неофіційні ціни. За словами трьох мам – Лії М., Марини К. та Наталі П., які народжували приблизно півтора місяця тому, ці розцінки виглядають так – «благодійний» внесок – 150-300 гривень, палата – 800-1000 гривень (там є телевізор, холодильник та електрочайник), природні пологи – $300, кесарів  розтин – $500 – 800.
У найпрестижніших столичних пологових будинках № 5 (просп.Червонозоряний, 2) та № 7 (вул. Предславинська, 9) перебування в окремій палаті з усіма вигодами коштує 500 грн. на увесь термін (приблизно – тиждень). Якщо доводиться робити кесарів розтин, тут уже медикаменти, анестезія, послуги лікарів (зокрема, й неофіційні «чайові») разом становитимуть $800-1000.
Найдорожче народжувати у приватній клініці. Наприклад, в «Ізіді» пакет «Пологи» коштує від 16 тисяч (звичайна палата) до 25 тисяч гривень (палата люкс). За ці гроші маму двічі обстежать, поселять в окремій палаті й навіть відвідають удома після виписки.
У середньому, «договірні» пологи у звичайному пологовому будинку будуть коштувати київській родині близько 3000 грн. З огляду на те, скільки всього доведеться купити за перший рік життя малюка, 8 000 гривень компенсації від держави – не так вже й багато.
Михайло Плотников