Допливти до Пекіна

Завтра в австралійському Мельбурні, де триває світовий чемпіонат з водних видів спорту, з’являться на авансцені й плавці. Саме в цій дисципліні розраховує на відзнаки вітчизняна національна дружина. Тим паче, що старти на Зеленому континенті будуть ще й відбором на олімпійський турнір у Пекіні.

Надії. Плавці в українській команді переважають і кількісно, і за титулами. Навіть з урахуванням відсутності найяскравішої героїні минулих років – Яни Клочкової. Іван Сивак, головний тренер збірної, налаштований оптимістично. «Найважливіше для нас – завоювати якомога більше олімпійських ліцензій, – заявив він. – Однак і медалі світового ґатунку будуть неодмінно». Цілком реальні надії ми пов’язуємо з чотирма плавцями екстра-класу. Олег Лісогор претендує на титул найсильнішого в спринті брасом. Змагатиметься киянин і за медаль будь-якого рангу на вдвічі довшій дистанції. Брас є головним козирем України і в жіночих турнірах. Європейська прима – юніорка з Рівного Ганна Хлистунова – вважається фавориткою в запливах на сто і двісті метрів. Інші вітчизняні зірки – Андрій Сердинов і Сергій Бреус – спеціалізуються в плаванні батерфляєм. Більш універсальний і значно досвідченіший Сердинов планує участь в обох спринтерських запливах. А от Бреус, як і на попередньому планетарному форумі, зосередить зусилля на 50-метровій дистанції. Кожний з цього квартету може привезти в Україну не тільки олімпійську ліцензію, а й медаль чемпіонату світу.

Історія. Наші плавці дебютували національною командою на світових змаганнях найвищого рангу 1994 року. Нинішній чемпіонат для них – уже шостий. За цей період українці завоювали 14 медалей, зокрема шість – найвищого ґатунку, і піднялися в історичному реєстрі на одинадцяте місце. Цікаво, що законодавці мод у європейському плаванні – росіяни – завоювали тільки на три титули більше, ніж наші співвітчизники. Проте левова частка золотих нагород – чотири з шести – стала надбанням однієї спортсменки. А загалом у її активі майже половина всіх наших відзнак – шість з чотирнадцяти. Мова, звичайно, про Клочкову, якій не було рівних у комплексному плаванні на зламі минулого і нинішнього століть. «Золота рибка» на чемпіонаті світу не виступить. Але гурт українських призерів світового масштабу представлять в Австралії Лісогор, Бреус і Сердинов. У минулі роки вони завоювали п’ять медалей на всіх. Найуспішнішим для «жовто-блакитних» був чемпіонат світу 2001 року. Тоді, в японській Фукуоці, наші плавці зійшли на п’єдестал пошани чотири рази, причому тричі – на найвищий щабель. А от два роки тому в канадському Монреалі – обмежилися лише двома бронзовими відзнаками.    

Українські медалісти
1994-2005 роки

1. Яна Клочкова 4 2 - 6
2. Олег Лісогор 1 1 - 2
3. Денис Силантьєв 1 - - 1
4. Ігор Червинський - 1 1 2
5. Андрій Сердинов - - 2 2
6. Сергій Бреус - - 1 1