Психи вулицями йдуть

Недолікованих пацієнтів відпускають з Київської міської психоневрологічної лікарні №1 імені Павлова.

Журналісти «Вечірнього Києва» поспілкувалися з   працівником  «Павлівки». За словами джерела, «проблемних пацієнтів чемненько відпускають» на вулицю, або ж вони тікають самі. Медик розповів, що більше половини з небажаних для лікарні пацієнтів становлять бомжі: «Вони затримуються лише на пару діб, адже заклад не може забезпечити хворих усім необхідним». Свідок наголосив, що лікарня зацікавлена у «елітних» пацієнтах, сім’ї котрих здатні платити за утримання хворого якнайдовше. «Усі медичні препарати отримують грошовиті клієнти» – каже він.
Медик розповів про випадок звернення до лікарні однієї громадянки, котру неодноразово намагався вбити син – шизофренік. «До цього хлопця бригада «Павлівки» їздила неодноразово. Та побоялися навіть підходити. Так і залишили хворого наодинці з матір’ю» – завершив він.
В той же час головний лікар лікарні ім. Павлова Костянтин Барановський запевнив «Вечірній Київ», що «все це вигадки». Проте не спростував інформацію про недолікованих пацієнтів на волі. «Так, ми можемо відпустити хворого, якщо впевнені у його безпечності» – підтвердив він, пояснивши, що лікарня не має можливостей «усіх утримувати». Пан Барановський розповів: «До нас поступають розумово відсталі віком від чотирьох років. Щомісяця приймаємо близько 750 чоловік. Маємо лише 1100 ліжок. Одна санітарка опікується 25 хворими». За словами головлікаря, тих пацієнтів, чия поведінка може бути неадекватною, попри відповідне постійне лікування утримують в окремих палатах. «Якщо, на думку нашої судово-медичної експертизи, поведінка божевільного перестає бути небезпечною для оточуючих, його переводять до Дніпропетровського психоневрологічного диспансера, де є спеціальний відділ» – додав він. Костянтин Барановський наголосив: «Ми не можемо дозволити собі утримувати пацієнтів до кінця життя. Таких, що безпечні для оточуючих, змушені відпускати. Їхня подальша доля нам невідома».
Такі факти не можуть не насторожувати. Нещодавно кореспондент «Вечірнього Києва» стала свідком, як на станції метро «Нивки» до людей чіплявся ненормальний чоловік. Він галасував, що його переслідують темні сили. Перелякані пасажири звернулися за допомогою до міліціонера. Але той нічого не вдіяв, запевнивши, що це «звичайний шизофренік, яких навесні розвелося наче пролісків». Мовляв, хай рідні доглядають пильніше, у «кутузці» місця на всіх не вистачить.