Документальна сповідь маленької людини

IV Міжнародний фестиваль «Дні документального кіно з прав людини «Український контекст»

До фестивальної програми увійшло більше 100 фільмів майже з 40 країн світу.
Особливу увагу організатори приділили художній якості фільмів. Адже учасники дійства –  фільми-призери багатьох міжнародних фестивалів. Найбільш очікувана стрічка –  «89 мм». Свого часу картина була номінована на «Оскар», і подейкують, що саме вона стане головною кульмінацією фестивалю.  Представить її  – майстер документального кіно поляк Марцель Лозинські.
Окрім Польщі фестивальну карту  «Українського контексту» поповнили Росія, Велика Британія і Білорусь.
 – Найкращий метод звернути увагу суспільства на проблему порушення прав людини,  може тільки документальне кіно, – зазначив голова Центру сучасних інформаційних технологій та візуальних мистецтв Геннадій Кофман.   –   Адже це пряме звернення до мас. Кожен фільм – це своєрідна сповідь звичайної людини, правдива історія про життя в усіх його проявах. Думаю, фестиваль може ясно розкрити українцям, що таке права людини.
Другий рік поспіль буде працювати правозахисне журі, до складу якого увійдуть найкращі спеціалісти України.
– Час підтвердив, що саме вони можуть дати об’єктивну оцінку кінострічкам. Фестиваль передусім глядацький, тому ми відібрали фільми зважаючи не тільки  на їх художню цінність, але й на відповідність тематиці захисту прав людини, – заявив правозахисник, виконавчий директор Української гельсинської спілки з прав людини Володимир Яворський.
Фестиваль триватиме цілий тиждень –  з 30 березня по 6 квітня. Тому глядачі мають змогу не тільки відвідати показ самих фільмів, а й взяти участь у різноманітних тематичних заходах та придбати спеціалізовану літературу з прав захисту людини.