Війна по-сусідськи

Центральний матч ігрового дня відбудеться в Празі. Чехія проти Німеччини – надцікаво завжди. Тим паче, за нинішньої ситуації, коли перемога локальна може стати й загальним тріумфом. Ажіотаж навколо суботнього протистояння насправді шалений.

Ситуація. Чехи і німці простують турнірним шляхом нога в ногу. Вони виграли по три матчі з чотирьох і не зазнали жодної поразки. І все-таки Чехія має якщо й не турнірну, то принаймні моральну перевагу над опонентом. Як відомо, німці задовольнилися нічиєю на Кіпрі. Це означає, що вони втратили незаплановані очки. Натомість чехи осічок не знали. Єдину мирову вони розписали в Дубліні, де господарі спроможні переграти будь-якого суперника. Німці в Ірландії зіграють пізніше. Але «година пік» настане для них уже завтра. Бо, як стверджує чеський воротар Петр Чех, переможець празького матчу буде й переможцем групового турніру.

Кадри. Конкуренти підійшли до головного протистояння в різному стані. Карл Брюкнер, наставник господарів, якщо й має проблеми зі складом, то хіба що приємного характеру. Всі провідні футболісти в строю, важливо не помилитися з вибором. Інша ситуація в гостей. Бундестренер Йоахим Лев не зможе скористатися послугами дискваліфікованих Клозе та Фрица, під питанням участь в зустрічі травмованих Мецельдера, Фрингса та Швайнштайгера. Відсутність кожного з них ослабить ігровий ансамбль, а всіх разом – істотно знизить шанси німців на перемогу. І все-таки Філіпп Лам, оборонець бундестіму, оптимізму не втрачає. «Звісно, в чехів є гравці екстра-класу на кшталт Росицького, та й наші проблеми відчутні, однак обіграти суперника завжди можна завдяки організованості та характеру», – переконаний він.

Інтер’єр. Матч відбудеться на стадіоні «Летна», усі двадцять тисяч глядацьких місць уже викуплені фанами. Інтерес величезний, але преса і телебачення продовжують підігрівати його, нагадуючи про історію взаємин опонентів. У новітній період німці перемогли чехів на Євро-96 – 2:0 у попередній групі і 2:1 у фіналі, що й забезпечило їм євротріумф. Однак за вісім років чехи взяли реванш – 2:1 і не пропустили конкурента до чвертьфіналу Євро-2004. Тим часом самі футболісти називають суботню зустріч «війною по-сусідськи». Томаш Росицький, стрижневий хавбек чеської команди, пояснює ситуацію так: «Ігрове протистояння буде безкомпромісним – це справжня футбольна війна, але ми сусіди і в багатьох випадках просто приятелі». Росицький, як відомо, виступає разом із німецьким голкіпером Леманном у британському «Арсеналі». Баллак і Чех – одноклубники з «Челсі». Троховський і Яролим, партнери в «Гамбурзі», одночасно починали професіональну кар’єру в «Байєрні». Той же Росицький і Мецельдер мешкали в одному готельному номері, виступаючи за дортмундську «Борусію» і нині телефонують одне одному ледь не щодня. «Битва буде нещадною, але після фінального свистка ми неодмінно залишимося приятелями або просто добрими сусідами», – переконаний Росицький.

Найвлучніші в європерегонах

1. Лукаш ПОДОЛЬСЬКИЙ (Німеччина) 7 м’ячів
2-10. Шота Арвеладзе (Грузія) 4
Ян Коллер (Чехія) 4
Марек Мінтал (Словаччина) 4
Робін ван Персі (Нідерланди) 4
Младен Петрич (Хорватія) 4
Мартін Петров (Болгарія) 4
Едуарду Да Сильва (Хорватія) 4
Девид Хілі (Півн.Ірландія) 4
Хакан Шюкюр (Туреччина) 4