Летіти чи не летіти

Футбол майже за Гамлетом

Долю матчу Фарери – Україна мали вирішувати вчора пізно ввечері. Триденні переговори успіхом не завершилися, і за справу взялася Європейська спілка футбольних асоціацій. Її представник мав прибути на Овечі острови близько двадцятої за київським часом. А до цього події нагадували залаштунковий варіант «холодної війни».

Бар’єр. Фарери і Україна у відповідь на свої звернення до УЄФА отримали рекомендацію заручитися підтримкою інших представників кваліфікаційної групи. І доволі швидко з’ясували розклад сил. Італія, Грузія та Литва висловилися за перенесення матчу. Шотландія, як і під час жеребкування календаря змагань, заявила, що прийме будь-яке рішення. А от Франція була категорично проти. За словами першого віце-президента Федерації футболу України Олександра Бандурко, французи взагалі відмовилися від будь-яких переговорів і не забажали вислухати жодної компромісної пропозиції українців. Остання спроба, здійснена учора вранці, засвідчила: порозуміння не знайти. Отже, вирішальним мав стати вердикт УЄФА.

Фарери. Першим на Овечих островах висадився посланець України. Олег Тарадай, менеджер нашої національної команди, побував і на стадіоні в Тофтирі, і на інших спортивних аренах. Очевидець переконаний: грати за таких умов неможливо. «Так, снігу на стадіоні вже майже немає, – розповів він кореспондентові «Вечірки». – Зате поблизу кутових прапорців його ще чимало. А поле в цілому нагадує болото. Дренажем газон не обладнано, тому величезні калюжі повсюди». Фарерці, як зауважив генеральний секретар тамтешньої футбольної асоціації Ісаак Мікладаль, готові виконати будь-яке рішення УЄФА, але вважають, що це буде не футбол, а щось схоже на водне поло.

УЄФА. Так і не дочекавшись порозуміння зацікавлених сторін, «батьки» європейського футболу спорядили на Фарерські острови спеціальну комісію. Її завдання – визначитися щодо характеру ситуації. Якщо представник УЄФА визнає, що вона з низки форс-мажорних, то матч однозначно буде перенесено. В іншому разі господарі можуть бути оштрафованими, або їм зарахують поразку за незадовільну підготовку стадіону до змагань міжнародного рангу. О 20.00 за київським часом інспекторів УЄФА очікували в Тофтирі. Ще за годину, після відповідних консультацій, мало бути оголошене остаточне рішення. Нагадаю, що наша
команда планувала вилітати на Фарери авіачартером сьогодні вранці.

ЄВРО-2008. ВІДБІРКОВИЙ ЦИКЛ

Група «B». 24 березня, субота: Фарери – УКРАЇНА, Литва – Франція, Шотландія – Грузія. 28 березня, середа: УКРАЇНА – Литва, Італія – Шотландія, Грузія – Фарери.