Перша кров

Оздоровлення з допомогою стовбурових клітин – найпопулярніша «таємна зброя» політиків та знаменитостей у боротьбі зі старістю

Нові ліки
чи людоїдство?
Стовбурові клітини – нова та малодосліджена галузь медицини. Вони видобуваються з кісткового мозку, з людських ембріонів та з пуповинної крові немовлят.
Контракти з клініками, які лікують за допомогою клітин ембріонів, укладають не лише тяжкохворі мільйонери. Декого з представників бізнес-еліти цікавить гарна зовнішність. Адже застосування стовбурових клітин омолоджує організм. Наприкінці 90-х чудодійні методи лікування і казкове омолоджування зірок мистецтва і політики стало гучною темою перших шпальт європейських видань – реакція суспільства не забарилася – європейські політики оголосили таке застосування людських клітин «канібалізмом».
 
«Працюємо
нібито... не підпільно»
Кореспондент «Вечірнього Києва» зателефонував до приватного лікувального центру «Ембріотек», що розташований у столиці. Центр рекламує в Інтернеті лікування клітинною терапією. На запитання, скільки коштує курс лікування діабету, почув у відповідь: «Для громадян України – від 3000 євро. Дивлячись, яка стадія», – відповів приємний жіночий голос.
«Ви лікуєте клітинами?» – спитав я.
– Так.
– А що то за клітини?
– Це ембріональні клітини з абортивного матеріалу. Але це законно... Тобто ми працюємо нібито... не підпільно.
Адреси, за словами представниці «Ембріотеку», в законно працюючій клініці немає, бо якраз зараз вона переїжджає до іншого приміщення. Для укладення контракту на лікування запропонувала під’їхати просто до їхнього офісу.
Ніхто досі не опубліковував навіть орієнтовних розмірів прибутків цих ділків. Проте їхні розміри можна порівняти з доходами наркоділків та обігом коштів у сфері сексуальних послуг. Адже, якщо навіть теоретично помножити річну кількість абортів (1 млн. 200 тисяч по всій Україні) на ціну ампули, яку можна отримати з одного ембріона (7 тис. доларів), виходить фантастична сума у 8,5 мільярдів доларів.

Україна – столиця торгівлі абортивним матеріалом
Справжній шок у світової громадськості викликали результати розслідування групи журналістів ВВС на чолі з Метью Хіллом. Йшлося про викрадення та вбивства немовлят в одному з харківських пологових будинків. Згідно розслідування ВВС, матерям казали, що дитина народилася мертвою, потім з кісткового мозку живого немовляти видобувалися жадані клітини, які по нелегальних каналах переправлялися за кордон.
Британські журналісти наводять факти про те, що клітини з України через Велику Британію транспортуються до країн Карибського басейну, де беруть з кожного «хворого» по 20 тисяч доларів. За даними ВВС, у нашій країні відбувається 1 мільйон 200 тисяч абортів на рік.
Керівник групи журналістів Метью Хілл наголосив: «Ми просто не могли знайти жодної іншої країни, яка була б постачальником стовбурових клітин, отриманих унаслідок абортів. Україна в цьому сенсі поза конкуренцією на міжнародній арені».
Британські експерти пояснюють цю ситуацію тим, що в Україні є цілком легальним зробити забір клітин із зародків, отриманих у результаті абортів. Саме тому торгівля розквітла – і Україна перетворилася на всесвітню столицю торгівлі стовбуровими клітинами. Законодавча база також дозволяє безперешкодно проводити аборти.
Директор Координаційного центру трансплантації органів, тканин та клітин Олександр Кухарчук дав офіційне пояснення від імені МОЗ. За його словами, «убивство немовлят для виділення стовбурових клітин позбавлене сенсу». Лікар пояснив, що клітини новонароджених «менш якісні», ніж стовбурові, виділені з абортивного матеріалу (використання останніх регламентовано статтею 19 Закону України «Про трансплантацію органів та інших анатомічних матеріалів людини»).
Водночас сам Кухарчук є співавтором відкриття під назвою «Ефект Кухарчука-Радченко-Сірмана», в якому детально розкрито механізм лікувальної дії стовбурових клітин. Заявку на відкриття було подано Центром ембріональних тканин «EmСell». Єдина згадка про цей заклад відшукалась в американській газеті «Лос-Анджелес Таймс». Процитуємо часопис: «На початку 1990-х українські вчені, які в радянські часи таємно займалися стовбуровими клітинами, заснували у Києві компанію «EmСell», та стали брати по 25 000 доларів за процедуру лікування».
До речі, тому ж самому Кухарчуку наказом МОЗ № 687 від 18.10.2006 р. доручено «з метою забезпечення реалізації Закону України «Про трансплантацію органів та інших анатомічних матеріалів людини»… постійно здійснювати контроль за закладами і установами, які провадять діяльність, пов’язану з трансплантацією органів та інших анатомічних матеріалів людини».
Пояснюючи, що отримання стовбурових клітин з кісткового мозку новонароджених недоцільне, видатний трансплантолог Олександр Кухарчук зазначив, що в Україні достатньо розвинуті технології виділення та зберігання стовбурових клітин пуповинної крові.
Але як видобувається ця кров з пуповини немовлят під час пологів? Хто і як контролює цей процес в пологових будинках?

МОЗ уповноважений промовчати
Вагітній жінці, Альоні Д., під час реєстрації в жіночій консультації на Подолі запропонували зберегти пуповинну кров її майбутнього малюка в спеціальній банці. З метою видобування і збереження стовбурових клітин для майбутнього донорства. Там же вона отримала кольорову рекламну брошуру, яка починалася словами:
«Компанія «Гемафонд» (приватний банк пуповинної крові. – Авт.) пропонує послуги з організації, збору та збереження стовбурових клітин пуповинної крові. Персональний запас пуповинної крові забезпечить кожну дитину індивідуальним джерелом стовбурових клітин і збільшить можливість захисту її здоров’я».
До «Гемафонду», що розташувався у офісі 716 на вулиці Васильківській, 14, журналіст «Вечірнього Києва» звернувся, представившись клієнтом. Отримав пояснення, що приватний банк зберігає стовбурові клітини з пуповинної крові виключно для трансплантації самому донору або його близьким родичам. Послуга взяття крові на зберігання виявилася недешевою – від 7,650 тис. грн. до 19,380 тис. грн. Процедуру забору пуповинної крові, за словами менеджера «Гемафонду» на ім’я Катерина, можуть виконати в будь-якому пологовому будинку столиці. Кров просто зціджують через голку з пуповини у пластиковий пакет і кладуть на зберігання у холодильник.
Майбутній матері пропонується підписати документ під назвою «Інформоване узгодження», де вона, за свої немалі гроші, дає згоду на віддачу клітин свого нащадка представнику фірми. Ніякої ліцензії від МОЗ на збір та зберігання стовбурових клітин, за словами тієї ж Катерини, ТОВ «Гемафонд» не має, лише ліцензію на загальне переливання крові та медичні послуги. І знову ж таки – усе законно…
А якщо згоди немає? Чи може жінка, яка народила, перебуваючи у напівнепритомному стані, зрозуміти – видавили медики пуповинну кров дитини без її згоди чи ні? Питання, з огляду на попит на стовбурові клітини, загалом логічне.
З питанням, чи є законною діяльність приватних банків крові в Україні, «Вечірка» звернулася до Михайла Комарова, інспектора Міністерства охорони здоров’я, який є куратором Координаційного центру пана Кухарчука. Пан Комаров від коментарів відмовився. Наш запит до прес-служби МОЗ теж лишився без відповіді.
Сьогодні в Україні пуповинну кров збирають та зберігають три структури – Київський інститут клітинної терапії, «Гемафонд» та Харківський інститут кріобіології та кріомедицини. Ліцензії жодна з них не має, бо ліцензування таких видів діяльності ще не передбачено законодавством України.
Тим часом у деяких країнах, наприклад, у Франції, Німеччині, Ірландії, Іспанії, клонування та експерименти зі стовбуровими клітинами заборонено.
 
Ярмарок вакансій
Тим часом кількість фірм, що займаються цим бізнесом, продовжує зростати. Про це свідчать об’яви і в Інтернеті. Шукаєте роботу? На одному з сайтів чергове оголошення одразу впадає в око: «Іноземна компанія (науково-виробниче біотехнологічне фармацевтичне підприємство) запрошує на роботу керівника банку пуповинної крові». Такі об’яви є не рідкістю в мережі Інтернет. Так само, як і безробітні лікарі, які готові долучитися до сумнівного, проте досі законного бізнесу.