Володимирському Київському кадетському корпусу – 150 років

До революції Повітрофлотський проспект називали Кадетським шосе, а в  будинку, що  зараз прикрашає табличка «Міністерство оборони України», містився Володимирський Київський кадетський корпус.

Колишній кадетський корпус – одна з найбільших споруд старого Києва, був побудований у 1857 році з легкої руки імператора Миколи І з нагоди народження монаршого онука Володимира. Молодому князеві, Володимиру Олексійовичу, тільки згодом розповіли, як у день його народження дід задумав організувати кадетський корпус у Києві. Особисто вибирав місце для майбутнього будинку, віддавши під його будівництво величезну ділянку землі в мальовничій місцевості з чудовим гаєм і ставком.
Будівництво корпусу, що тривало майже п’ять років, довірили відомому тоді архітектору І.В.Штрому. Офіційне відкриття відбулося 1 січня 1852 року, однак для київських кадетів ця дата не має великого значення.
Для колишніх випускників Володимирського кадетського корпусу священний день – 10 грудня. Тоді 1851-го року імператорським наказом по Корпусу був оголошений перший список малолітніх, прийнятих на виховання.
1916 року відбувся останній «царський» випуск кадетів. 1917-го в березні Тимчасовий Уряд перейменував Корпус на Київську Військову Гімназію. Не залишилося вже серед живих жодного вихователя закладу. Немає більше й самого корпусу, але кадети-кияни, яких можна перерахувати на пальцях однієї руки, свято зберігають у серцях пам’ять про нього і про світлі й кращі роки своєї юності,  що  минула у його стінах.

Вікторія БЕВЗО