«Зелень» пішла вгору

Перед Великоднем у Києві дорожчають долар і капуста

У понеділок порівняно з четвергом минулого тижня в обмінних пунктах столиці готівковий долар подорожчав більш ніж на півкопійки як на купівлю так і на продаж. Нині його можна в середньому придбати за 5,04, а продати за 5,07 грн. Ще більше подорожчало євро – і це зрозуміло, бо на світових ринках його ціна відносно долара зростає. На запитання: чому валюта знову зростає в ціні, столичні банкіри частіше відповідають: що «цьому сприяють інфляційні очікування і загальна політична нестабільність». Але насправді все інакше.

Реальна інфляція
Стосовно інфляції: хоча за даними Держкомстату індекс споживчих цін у лютому 2007р. становив 0,6%, з початку року – 1,1%, реально життя громадян стало трохи дорожче, враховуючи швидке зростання в ціні таких необхідних речей, як продукти харчування і ліки (це актуально, насамперед, для пенсіонерів), які здебільшого або імпортного походження, або виробляються з імпортної сировини і тому «прив’язані» до курсу іноземної валюти.
Найцікавіше те, що водночас із подорожчанням валютної «зелені» зростає в ціні й справжня капуста. Причин для цього багато: це і псування запасів овочів внаслідок холодної зими, і загальна інфляція, внаслідок чого незаможні громадяни переходять з «дорогих» продуктів харчування на дешевші (наприклад, овочі). Відповідно і попит на них зростає.
Приєднався до цього ще й православний великий піст, під час якого багато українців міняють сало (яке, до речі, теж дорожчає) на капусту. В останні роки у багатьох киян, зокрема у молоді, почалася мода на великий піст. І майже кожна друга пісна страва – з капустою. Крім того, в період посту зростає попит на такі овочі, як огірки – нині всі вони майже тепличні.
Зростання цін на енергоносії призвело до того, що собівартість тепличних овочів, зокрема огірків, різко зросла в порівнянні з минулим сезоном. У середині березня огірки досягли «рекорду» в зростанні ціни – і досягли 19 грн. за кіло – дорожче, ніж три роки тому коштувало м’ясо.
Що ж до м’яса, то треба також мати на увазі, що по закінченні великого посту йде свято Великодня, яке цього року випадає на 8 квітня. Тому найближчим часом кияни почнуть активно їсти не лише капусту, а й м’ясо та яйця (які почнуть фарбувати і розписувати). Тож зростання цін не обмежуватиметься лише пісними харчами.
Якщо ж врахувати, що майже в два рази порівняно з минулим роком виросли витрати населення на оплату рахунків за новими комунальними тарифами, то можна зробити висновок, що рівень інфляції в країні й особливо в столиці набагато вищий, ніж офіційний 1,1%. А коли грошей обмаль, громадяни менше їдять делікатесів, а більше капусти, водночас роблячи запас на чорний день.
 
Капустяний долар
До речі, не зовсім зрозуміло, чому такий «стратегічний» для нашої держави продукт, як капуста не входить до офіційного споживчого кошика. Утім з 1 січня 2007 року діє дещо удосконалена методологія визначення структури споживчого кошика і відбулися певні зміни у ньому. Додалися деякі нові продукти, також були включені витрати на деякі технічні засоби, яких раніше не було або ж вони використовувалися не так поширено, зокрема, витрати на мобільний зв’язок (які, до речі, знижуються), що дещо прикрашає статистику. А ось перелік медикаментів (дуже актуально для осіб пенсійного віку і тих, хто пережив чорнобильське лихо) став дещо скромніший. До нього ввійшли (на рік): три пачки вати (раніше було п’ять), п’ять десятиметрових пакетів бинта, п’ять упаковок валідолу /валеріани, три баночки йоду й зеленки, шість упаковок болезаспокійливого /жарознижуючого, дев’ять пачок вітамінів і одна пачка гірчичників. На цьому потреби українців у медичному сервісі, на думку можновладців, закінчуються.
Натомість, якщо порівняти продовольчий споживчий кошик українця і громадянина якої-небудь країни Євросоюзу, куди ми прагнемо «інтегруватись», вимальовується цікава картина. Наприклад, візьмемо Іспанію. Споживчий кошик, і, відповідно, рівень інфляції в цій країні місцева влада не уявляє без розрахунку цін на делікатеси. Тож рівень споживчих цін тут вираховують згідно з ціною на ананаси, форель та вишукані алкогольні напої (зокрема Мартіні, кілька сортів пива та вина). В Україні ж про це поки не йдеться, а офіційні посадовці всіляко уникають дискусій на цю тему.