«Фінал чотирьох»

«Азовмаш» продовжить боротьбу за Кубок Європи

Перемога. Долю триматчевого протистояння «Азовмаша» і кіпрського клубу АЕЛ було вирішено вже в першій чверті завершального поєдинку. Маріупольці підтвердили статус господарів упевненим контролем над перебігом подій і влучними кидками з будь-яких дистанцій, що засвідчив і проміжний результат – 31:7. Решта ігрового часу минула в більш-менш рівній боротьбі, але тільки тому, що наші баскетболісти, варіюючи темпом і тактикою, усіляко спрощували гру. Найрезультативнішими були Ель-Амін і Байрамович. Однак особливої похвали заслужив Ліщук, який повноправно господарював під обома щитами. Чемпіон України виграв – і вперше в історії, наслідуючи приклад БК «Київ», який виступав у вирішальному раунді два сезони поспіль, пробився до «фіналу чотирьох». До речі, єдиний з-поміж представників не лише однієї шостої суходолу, а й всієї Східної Європи.
Що далі? Вирішальний єврокубковий раунд запланований на 13-14 квітня. Його учасниками також будуть «Естудіантес» і «Жирона» з Іспанії та італійський «Віртус». Оскільки регламент зобов’язує представників однієї країни змагатися між собою в першу чергу, то суперником українського клубу автоматично став італійський. Римас Гірскис, наставник «Азовмаша», відреагував на це спокійно. «Наївно вибирати опонента на завершальній стадії – слабкі команди відсіялися значно раніше», – вважає він. А от щодо місця проведення «фіналу чотирьох» – вибір і можливий, і бажаний. «Чому б і не провести в Нью-Васюках чемпіонат світу з шахів», – пожартував Гірскис, натякнувши не лише на безсмертний твір Ільфа і Петрова, а й на справжній баскетбольний бум у провінційному Маріуполі. Тим паче, що в місті над Азовом швидкими темпами зводять новий спортивний комплекс модерного формату.

Кубок Європи. Чвертьфінал. Треті матчі. «АЗОВМАШ» (Україна) – АЕЛ (Кіпр) – 97:69 (Ель-Амін, 26, Байрамович, 19, Ліаделіс, Пауелл, по 14 – Кінг, 13). Серія – 2:1. «Жирона» (Іспанія) – «Паніоніс» (Греція) – 83:49. Серія – 2:1.
«Фінал чотирьох». 13 квітня: «Азовмаш» – «Віртус» (Італія), «Жирона» – «Естудіантес» (Іспанія). 14 квітня. Матч за третє місце і фінал.