Грип, футбол і погрози

Народна гра в Україні ніяк не обійдеться без гучних скандалів. Але цього разу в епіцентрі подій опинилися не продажні судді і навіть не чергове протистояння Суркіс – Ахметов. Один з претендентів на медалі чемпіонату країни звинуватив у непрофесіоналізмі та зловживанні службовим становищем президента Професіональної футбольної ліги!

Пролог. Позавчора ввечері бюро ПФЛ, опитавши своїх членів у телефонному режимі, ухвалило рішення про перенесення календарного матчу національного чемпіонату «Карпати» – «Металіст» з 18 березня на пізніший термін. Причина: епідемія грипу в львівському клубі. За документами, офіційно підтвердженими головлікарем Львівського фізкультурного диспансеру, захворіли восьмеро футболістів, зокрема й стрижневі для вищолігової команди: воротар Налєпа, польові гравці Батиста, Сучков, Іщенко, Лапко і Тимчишин. Оприлюднюючи своє рішення, відповідні служби ПФЛ дали зрозуміти, що наставник опонента «Карпат» – харківського «Металіста» – з розумінням сприйняв ситуацію і заперечень щодо коригування футбольного календаря не мав. Цікаво, що Мирон Маркевич, а мова, звісно, про нього, – корінний львів’янин, який чимало років очолював «Карпати» і досяг з клубом найвищого в його історії турнірного результату – виграшу бронзових медалей 1998 року.

Кульмінація. Вибух емоцій стався вчора. «Металіст» опротестував рішення бюро ПФЛ, назвавши його незаконним і упередженим, а президент слобожанського клубу Олександр Ярославський звернувся з відкритим листом до своїх колег і футбольної громадськості України. Основний лейтмотив претензій харків’ян такий: по-перше, вищолігові клуби укомплектовані кількома десятками кваліфікованих гравців, а тому здійснити відповідні заміни цілком реально; по-друге, їх шокувала безцеремонність прийняття рішення – керівник «Металіста» стверджує, що ПФЛ узагалі не взяла до уваги аргументи його клубу. Зважаючи на це, Ярославський закликає колег підтримати його пропозицію про вияв недовіри Равілю Сафіулліну, президентові Професіональної футбольної ліги України. Кореспондентові «Вечірки» стало відомо, що в Харкові обговорюють можливість скликання дострокової конференції ПФЛ. Консультації з цього приводу ведуться з представниками більшості вітчизняних колективів усіх рангів.

Варіанти. Нинішнє рішення ПФЛ аж ніяк не безпрецедентне. Два роки тому, за схожої ситуації, був перенесений календарний матч «Дніпро» – «Металург» (Запоріжжя). До шпиталю з діагнозом «вірусне захворювання» потрапили кілька провідних дніпропетровських футболістів. Запоріжці також висловили незадоволення, але демаршу не було – і матч дограли пізніше без ексцесів. Очевидно, що так станеться й цього разу. Проте залаштункові баталії не припиняться так швидко, як 2005 року. Хоча допустити, що «Металіст» доб’ється скликання позачергової конференції ПФЛ, важко. І все-таки резонанс у цій справі буде гучним і протистоянням «Металіста» та «Карпат», судячи з усього, не обмежиться. Не виключено, що за ним приховані й інші інтереси.