Пан СТУПКА: «Сергій Данченко став моїм провідником»

Вистава «Пігмаліон», остання прижиттєва постановка видатного режисера Сергія Данченка, завтра, в день 70-річчя від дня народження великого митця, йтиме на сцені Національного театру імені Івана Франка.

 – Упродовж усього мого театрального життя я грав у багатьох різних режисерів театру і кіно. Сергій Данченко став моїм провідником у творчості. Тільки він справді побачив і розкрив мене, – каже зірковий актор Богдан Ступка. – Побачив і розкрив те, що я сам не бачив і не знав. Сергій Данченко… Це ім’я в Україні відоме не тільки тим, що він був художнім керівником Національного театру імені І.Франка. Сергій Володимирович удостоєний високих звань – народний артист України, лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка.
Постановки цього великого майстра – завжди вчасні. Бо ж головна їх відмінність – атмосфера особливої духовності. «Життя людського духу» – лейтмотив кожної прем’єри Данченка. Головне в тому, – наголошує Ступка, –  що ось уже майже тридцять років його прем’єри-постановки не залишають байдужими ні фахівців, ні глядачів.
Шекспір, Франко, Леся Українка, Чехов, Шолом-Алейхем в інтерпретації Данченка примушують глядача  щиро поставити і відповісти на питання: заради чого існує світ і людина в ньому? У чому сенс людського буття?
Немає такої людини на славетній театральній дорозі поряд із Данченком, яка б не піднімалася  до висот Мельпомени. Як і Богдан Ступка, котрий розпочав свою дорогу із Сергієм Володимировичем ще у Львові, в театрі імені Заньковецької.
Завтрашня вистава «Пігмаліон» за Бернардом Шоу, Фредеріком Лоу, що йтиме вже 94-й раз, уперше побачила світло рампи 16 листопада 2000 року. Фантастичну історію перетворення вуличної квіткарки на вишукану леді розігрують Наталія Сумська, Анатолій Хостікоєв, Богдан Бенюк, Володимир Нечепоренко, Наталія Лотоцька, Зінаїда Цесаренко та  Анатолій Гнатюк. З виставою живе на сцені й незабутній режисер Сергій Данченко.