Київським театрам урізають фінансування

Малий драматичний театр постраждав через Теодора Драйзера

Цього року Мінкульт спільно з Головним управлінням культури КМДА планують реформувати сферу соціального фінансування столичних театрів.
Торік на соціальне забезпечення київських муніципальних театрів з бюджету витратили 34 мільйони гривень. Цього року передбачають збільшити суму на 2,5 мільйона. Проте гроші отримають не всі театри. За словами начальника Головного управління культури Світлани Зоріної, лише дев’ять із 22 муніципальних театрів додатково отримають 150 – 175 тисяч гривень. П’ять – матимуть рівно стільки, скільки торік, і жодної копійки на нові проекти. А два театри взагалі залишать без соціальної допомоги.
– У театрі «Золоті ворота» вистави бувають чотири рази на місяць, – коментує ситуацію Світлана Зоріна. – Тому соціального фінансування вони не матимуть. Мала опера – це теж велика проблема. Цьому театру скоротимо витрати на персонал. Вважаю, що диригент і консультант з творчих питань їм не потрібен. Про що свідчать результати їхньої роботи за минулий рік.
У зоні ризику також перебуває Театр опери і балету для дітей і юнацтва. Як розповіла Світлана Зоріна, торік на його утримання виділили близько восьми мільйонів гривень, а повернуто до каси лише сім відсотків цієї суми. Цього року вони отримають ті самі гроші, що і минулого, проте за витратами пильно стежитиме Головне управління культури. Також Світлана Зоріна не задоволена керівництвом театру – до свого приміщення вони «не хочуть пускати інші комерційні театри, у той же час регулярно влаштовують виставки та ярмарки промислових товарів».
Неприємна історія сталася з Малим драматичним театром, який також не отримав фінансування на нові вистави. За словами чиновників, директорка Валентина Кімберська, коли подавала заявку на соціальне замовлення для свого театру, дуже помилилася у виборі майбутньої прем’єри – «Джемі Гарт» Теодора Драйзера. На їхню думку, сьогодні київському глядачеві це не потрібно. Можливо Малий драматичний театр і одержить фінансування на наступний рік, якщо впишеться у культурну політику Мінкульту.