Кубок УЄФА – в Україні

Приз і його володар уже в Донецьку

Орієнтовні склади.
(Версія «ВК»)

«ШАХТАР»: Шуст, Гай, Кучер, Чигринський, Рац, Фернандинью, Дуляй, Левандовський, Елану, Матузалем, Марика.
«СЕВІЛЬЯ»: Палоп, Наварро, Альвес, Дуда, Ескюде, Марті, Поульсен, Альфаро, Мареска, Луїс Фабіану, Кануте.

Кубок. Іспанці прилетіли до столиці Донбасу позавчора ввечері. Але в епіцентрі загальної уваги опинилися не тренер Хуанде Рамос або безжальний бомбардир Фредерико Кануте, а… головний приз другого за рангом євротурніру! Саме так: «Севілья» привезла  в Україну і завойований нею минулого року Кубок УЄФА. І хоча Рамос, відповідаючи на запитання журналістів, спробував бути категоричним: мовляв, регалії в Донецьку не залишимо нізащо, настрій тренера виявився далеким від оптимістичного. Натомість його співвітчизник-уболівальник, який зустрічав улюбленців у донецькому аеропорту, розчарування побаченим не приховував. «Погана прикмета», – погодився він з українцями, котрі залюбки моделювали можливі варіанти, пов’язані з появою заповітного трофею на своїй землі. Ситуацію прояснив офіційний представник іспанського клубу. Вона й справді проста: уже наступного після матчу дня «Севілья» має доставити Кубок УЄФА на церемонію жеребкування чвертьфіналістів, яка відбудеться в шотландському Глазго. А відправляти заради цього й другий літак іменитому, але скромному іспанському клубу не кортіло. «Ми не Україна, а Іспанія, і звати нашого президента не Ринатом», – напівсерйозно-напівжартома зауважив андалузець.

«Севілья». Неофіційний чемпіон Європи серед клубів прилетів не в найкращому гуморі. Минулого вікенду фаворит програв дебютантові – «Гімнастику» – і втратив статус одноосібного лідера примери. Ще гірша ситуація з кадрами. До Давида і Ренату, котрі стали завсідниками клубного шпиталю ще два тижні тому, долучилися Навас і Кержаков. Обидва вважаються стрижневими виконавцями і були одними з найкращих серед учасників матчу тижневої давнини. Особливо прикрою для гостей стала втрата російського форварда: Кержаков ушкодив ногу буквально за кілька хвилин до завершення останнього домашнього тренінгу. Втім, особливого занепокоєння з цього приводу Рамос не висловив, оскільки більшою мірою розраховував у Донецьку не на росіянина, а на малійця Кануте. А от своєрідною заміною Наваса може стати німець Гінкель.

«Шахтар». Уникнути втрат не змогли й гірники. Правда, з іншої причини: лінійний Срна і форвард Брандау не допоможуть одноклубникам через перебір жовтих карток. Особливо відчутною може стати відсутність хорвата, здатного відпрацьовувати на високих швидкостях, як-то кажуть, від прапорця й до прапорця на правому фланзі. Експерти прогнозують, що його позицію доручать «закрити» Гаю. А може, Мирча Луческу вдасться до експерименту і задіє на фланзі когось із стоперів – Чигринського, приміром, або Гюбшманна. Зате повернулися до строю після дискваліфікації Кучер, Марика і Левандовський. Останній, радше всього, утворить дует опорних напівоборонців з Дуляєм. Оптимізму в Донецьку більше звичайного: симпатики «Шахтаря» погрожують довести вітчизняних букмекерів до банкрутства. Бо ті, як і їхні колеги з Європи, ставлять на «Севілью».