Бджола проти тигра

Герб прем’єр-міністра замовляв колишній охоронець компанії Рината Ахметова, а Віктор Ющенко досі не визначився, чи хоче він мати власний родовий символ

Герб – це одночасно й екзотика, і політична пропаганда. На пострадянському просторі захоплення гербами стало модним у середині 90-х. Геральдика – колись таємнича гра закритого клубу монархів і лицарів – стала хобі заможних громадян. Західна Європа, де традиції створення особистих гербів не руйнувалися революціями, теж не стоїть на місці. У деяких європейських школах увели спеціальний урок, на якому діти, засвоївши ази складання герба, конструюють свій символічний портрет за допомогою набору традиційних фігур і квітів. Намалюй жовтим – прийде багатство. Зеленим – додаси собі надії, волі й радості. Чорним – станеш обережним, мудрим і завзятим у боротьбі. Так у Європі складання герба стало одним із різновидів ігор для розвитку дітей середнього і старшого шкільного віку. В Україні й Росії грають у лицарство серйозно і по-дорослому.
Уроки геральдики
У конструкторі символів, з яких складають герби, є нафтові вишки, шахти і навіть «Мерседеси». Усе, чого б не забажав армігер – власник герба. Традицію давніх герольдів (укладачів гербів і наглядачів за дотриманням законів жанру) не зруйновано, але призабуто. На її місці виникла нова гербова мова, де станових меж, здається, більше не існує.
Як розповідає Олекса Руденко, директор «Геральдичної палати Олекса Руденко і компаньйони», у російській геральдиці недавно виник новий термін – «самосприйняття герба». Це означає, що будь-хто може ввести у свій родовий знак корону чи мантію.
Скласти герб в Україні також можна, заплативши від 3 до 5 тис. гривень. Ціни варіюються залежно від регіону і рівня художника. У Донецьку художник, який займається цим бізнесом, декларує ціну вищу, ніж у Києві. Тому що на сході України попит на герби для багатих дуже високий. Щоправда, в основному герби використовуються як вишуканий подарунок, і лише деякі замовляють геральдичні символи самі.
До багатьох подібних родових символів фахівці ставляться з іронією. І це не лише справа смаку. В Україні досі нема закону, що упорядковує використання особистих гербів. Тому людина, яка побажала стати армігером, не застрахована від плагіату. Може виявитися, що подарований їй герб – точна копія герба якогось європейського герцогства, і прибувши туди з офіційним візитом, армігер ризикує опинитися у дуже неприємному становищі.
У питаннях захисту персональних гербів і упорядкування їх використання  країни пострадянського простору випередила Латвія. Саме там з 2005 року стала обов’язковою реєстрація особистих і корпоративних гербів, а використання незареєстрованих визнано незаконним. Щоправда, ніде більше не карають власників гербів за неналежну поведінку, як це зробив у XIII столітті французький король Людовік Святий, наказавши вирвати язик і пазурі леву на гербі одного зі своїх лицарів.

Тигровий лицар
Леви дуже популярні як символи сили в українській геральдиці, як, утім, і всюди в Європі. Вони прикрашають герби другого президента України Леоніда  Кучми, бізнесмена Юхима Звягільського і покійного міністра транспорту Георгія Кирпи.
Герб прем’єр-міністра Віктора Януковича, на якому зображені тигри, – рідкісний виняток. Українські експерти в галузі геральдики губляться в здогадках щодо причин появи на гербі пана Януковича досить нетипових для цього регіону символів.  Річ у тім, що тигрів практично не використовують в європейській геральдиці. Смугастих хижаків зате можна зустріти в гербах деяких екзотичних держав – наприклад, Малайзії, Сомалі та  Бурунді.
Віктор Янукович одержав свій герб у подарунок. Як сказано в документах Російського геральдичного товариства, з якими вдалося ознайомитися кореспонденту «Вечірки», герб складав сам голова цього товариства Ігор Сметанников. В офіційному матрикулі (реєстрі гербів), що зберігається у всеросійському геральдичному товаристві, «ініціатором і спонсором матрикуляції» значиться донецька фірма «Інтерхобіекспо». Однак, як удалося з’ясувати «Вечірці», герб для пана Януковича замовив у 2001 році колишній керівник донецького облуправління міліції, а потім – керівник служби безпеки компанії «СКМ» Володимир Малишев.
Помічниця прем’єр-міністра Ганна Герман має власну версію виникнення цього герба. За її версією, родовий символ Януковичів виявили у білоруському селі Януки – припускають, що це родове гніздо прем’єр-міністра. Герб зберігся в селі за часів радянської влади, і тепер його повернули відомому вихідцю з Януків.
Якщо вірити цій легенді, родина американського президента Джорджа Буша теж могла б претендувати на найдавніший збережений у Британії герб якихось Бушів – з роду купців із Саутгемптона. У той час як герб прем’єр-міністра України увінчаний кентавром, який тримає в руках значок «Мерседеса» (його появу на «давньому гербі» пані Герман не пояснила), герб Бушів із Саутгемптона увінчаний жовтим рогатим козлом.
У геральдиці козел символізує того, хто перемагає завдяки політиці. Крім того, ця тварина дуже поширена в регіональних російських гербах. Тож саме козел, а не тигр, історично міг бути використаний у гербі українського політика. Однак, як пояснив один із розробників герба Євген Малаха, тигри були обрані тому, що символізують рік народження Віктора Януковича за східним гороскопом.
Дарувати герби до дня народження стало традицією в Донецьку. Крім герба для Віктора Януковича, пан Малишев замовив герби голові правління шахти ім.Засядька, депутату Верховної Ради Юхимові Звягільському, а також своєму тодішньому начальнику – міністру внутрішніх справ Юрію Кравченку.
За українськими гербами уже зараз можна вивчати новітню історію. Наприклад, на початку нового століття з’явилася ціла серія гербів із щитами у вигляді цегляної кладки. Це тому, що бізнес нерухомості переживає бурхливий підйом, і бізнесмени-будівельники вирішили увічнити себе в пам’яті нащадків.

Жовтогарячий –
колір зради?
Після 2004 року в українській геральдиці ледь не сталася революція. Почалася мода на жовтогаряче. Шахтарі Львівської області під враженням подій помаранчевої революції вирішили поміняти герб села Гірник, змінивши вже існуючий  на підкову на жовтогарячому полі. З цією ідеєю представники села прийшли до голови українського геральдичного товариства Андрія Гречила. «Я переконав їх не робити цього і залишити все як є», – розповів «Вечірці» львівський експерт. Один із аргументів – цей колір нетиповий для геральдичних традицій континентальної Європи.
Єдина країна, де в геральдиці використовують жовтогарячий колір, – Велика Британія. Там він символізує силу, честь, щедрість і багатство. Однією з версій його появи називають жовтогарячий тенісний м’яч – атрибут колись суто аристократичної гри. У деяких джерелах зустрічається й інше трактування цього кольору: жовтогарячий – колір лицемірства і зради.
«До мене приходив керівник одного із силових відомств і пропонував запровадити помаранчеві лампаси. Я його відмовив», – розповідає Олекса Руденко, основний бізнес якого – створення символіки і гербів для приватних компаній і державних органів.
Утім, експерти сходяться на тому, що відтінки в геральдиці – не просто питання традиції. Герб Криму, затверджений ще в 1992 році, має кольори російського триколору.  Проте синій, білий і червоний розташовані на ньому в іншому порядку. Але з першого ж погляду на триколірну стрічку з  девізом «Процвітання в Єдності» читається натяк на Росію. Тим паче що жодного суто українського символу в цьому гербі нема.
Працьовита бджола
Якби шахтарі села Гірник усе-таки домоглися в геральдичного товариства дозволу на використання символіки помаранчевої революції, вони могли б зіштовхнутися з іншою проблемою. Як відомо, символ переверненої, зі знаком оклику, підкови на жовтогарячому тлі – власність родини президента Віктора Ющенка. За її використання глава держави може стягувати плату. Проте протягом останнього року ні Андрій Гречило, ні Олекса Руденко вже не зустрічали людей, які бажали б увічнити на своєму родовому гербі ці знаки.
Самому Вікторові Ющенку приписують володіння одразу кількома родовими гербами. Один із них подарувала родині президента художниця з гуцульського міста Косів. Ще один розробив для Віктора Ющенка Олекса Руденко – на замовлення управляючих садибою президента «Бджолиний рай». Працюючи над гербом, художник спробував врахувати особливості самого президента – його любов до Трипільської культури (це видно з орнаменту герба) і захоплення пана Ющенка бджільництвом.
Працьовита комаха була також емблемою Наполеона Бонапарта. Історично бджола є одним із символів масонства. Утім, герб Віктора Ющенка, а точніше, його садиби в Київській області, поки не затверджений власником. Як  вважає  пан Руденко – причина в зайнятості глави держави.