Руставелі буде в Києві

Надзвичайний і Повноважний посол Грузії в Україні Григол Катамадзе обіцяє, що в травні в Києві з’явиться пам’ятник Шота Руставелі.

– У березні Віктор Ющенко відвідав Грузію. Чи було у Тбілісі досягнуто якихось конкретних домовленостей про співпрацю?
– Так, зокрема київські метробудівці візьмуть участь у будівництві тбіліського метро. Українські залізничники споруджуватимуть залізницю, що зв’яже Азербайджан, Грузію і Туреччину. Наприкінці березня в грузинській столиці очікують прибуття делегації київських бізнесменів і підприємців.
– У Тбілісі урочисто відкрили пам’ятник Тарасові Шевченку.
– Це своєрідний подарунок української столиці грузинській. Пам’ятник встановлено в самісінькому центрі міста – навпроти Державного університету.
– Кажуть, що в Києві незабаром також постане пам’ятник – великому грузинському поету Шота Руставелі.
– Це правда. Пам’ятник планується відкрити наприкінці травня – напередодні Дня незалежності Грузії і Дня Києва – на перетині вулиць Шота Руставелі й Саксаганського. Сподіваюсь, монумент стане прикрасою столиці України. Він не матиме аналогів навіть у Грузії. Основою для пам’ятника стало єдине прижиттєве зображення Шота Руставелі, відбите на фресці Хрестового монастиря в Єрусалимі, де в чернецтві й закінчив свої земні дні автор «Витязя в тигровій шкурі». Попри наші заперечення, мер Києва зажадав, щоб монумент великому грузинському поету встановили за його особисті кошти, без залучення грошей з бюджету і навіть коштів нашої діаспори, як передбачалося раніше. Це справді шляхетний крок.
Інтерв’ю записав
Володимир Цеховий