Виставка найдорожчого мариніста

У Київському музеї російського мистецтва відбулася закрита презентація експозиції картин Івана Айвазовського.
Експозиція, приурочена 190-річчю від дня народження відомого художника-мариніста, буде доступна для глядачів з 9 березня.
Приблизна загальна вартість виставлених картин сягає 100 млн. євро, тож виставку можна вважати однією з найдорожчих в країні. Ціна однієї картини Айвазовського коливається від 300-400 тис. до 3-4 млн. євро. «Настільки великої виставки робіт Айвазовського в Києві не було щонайменше з 1982 року», – повідомив директор музею Юрій Вакуленко.
Виставлено близько 50 робіт Айвазовського. Частина картин, представлених в експозиції, – з фонду самого музею російського мистецтва, другу частину надали художні музеї інших міст України, а також вітчизняні приватні колекціонери. Останні, до речі, забажали залишитися інкогніто.
Цікаво, що одне з наданих приватними колекціонерами полотен виявилося настільки великим, що його не змогли занести через головний вхід музею. «Довелося відкривати пожежний вхід і розбирати упаковку. І по висоті, й по ширині ця картина більше двох метрів», – каже Юрій Вакуленко. Особливою подією, пов’язаною з виставкою, стане повернення в музей раніше вилученої з його фондів картини Айвазовського «Волга біля Жигулівських гір», яка 22 роки висіла в Маріїнському палаці.

Інна ШАКАР’ЯН