Попелюшка європейського футболу

Іспанська корида: «Севілья» проти «Шахтаря» в Кубкові УЄФА

«СЕВІЛЬЯ» (Іспанія) – заснований 1905 року, чемпіон Іспанії 1946-го, володар Кубка країни 1935, 1939, 1948 років, Кубка УЄФА і Суперкубка УЄФА – 2006, лідер примери 2007 року.
Призові місця в національному чемпіонаті: перше – 1946, друге – 1940, 1943, 1951, 1957, третє – 1944, 1970.
Основний склад: Палоп, Гінкель, Осіо, Давид, Альвес, Адріану, Поульсен, Навас, Мареска, Кержаков, Кануте.
Тренер: Хуанде Рамос.

На гойдалках. Заснована на початку двадцятого століття, провінційна команда дебютувала в іспанській примері лише за три десятиліття. П\'яте  підсумкове місце зразка 1935 року стало своєрідним камертоном для «Севільї». Назагал опонентові «Шахтаря» відведена роль середняка, який час од часу баражує між першою та другою лігами, тож турнірна вершина 1946-го виявилася для нього приємним винятком із правил – і не більше. Зате ледь не кожне повернення до класу найсильніших обертається неодмінно штурмом нових вершин. Чергова  переекзаменовка на зорі нового століття завершилася появою «Севільї» в чільному десятку провідних іспанських клубів. І відтоді честолюбний і завзятий колектив нижче самотужки встановленої планки не опустився жодного разу.
Зірковий розпродаж. Але до континентальної когорти він потрапив лише торік і доволі специфічним способом. Новий президент клубу Хосе Марія Дель Нідо розпродав усіх «зірок» – Баптисту, Рамоса і Рейєса, накликавши на себе багатотисячний гнів уболівальників. І не прогадав! Виручені на трансферному ринку 80 мільйонів євро дали змогу не лише зміцнити клубну економіку, а й придбати відносно дешевих, однак вельми перспективних футболістів. Показовий приклад: нікому доти невідомий малієць Кануте став правофланговим серед стрільців іспанського чемпіонату і найжаданішим об\'єктом для селекціонерів найзаможніших європейських колективів. Італійський «Ювентус», який цього року повертається до серії «А», запропонував іспанцям за Кануте 30 мільйонів євро. Для порівняння: майже всіх своїх новобранців, лідерів сьогодення, – Палопа, Кануте, Фабіану, Мареску, Альвеса – «Севілья» придбала за 24 мільйони.
Тріумф. Стратегічна політика Дель Нідо принесла вражаючий результат: учорашній середняк без особливих претензій, немов казкова попелюшка, став європейським героєм! Торік «Севілья» завоювала Кубок УЄФА, а потім – ще й Суперкубок Європи, буквально познущавшись над уславленою «Барсою» – 4:0 на очах європейського футбольного бомонду в Монако. Тепер команда, як ніколи раніше, близька до повторення чемпіонського сходження 1946 року: вигравши домашній матч у тієї ж «Барселони», вона одноосібно очолила турнірний караван у примері. Відтак українському чемпіонові протистоятиме клубний чемпіон Європи і лідер найсильнішого в світі іспанського футболу. Таки випробування, панове!

Кубок УЄФА. 1/8 фіналу
8 – 14/15 березня

 «СЕВІЛЬЯ» (Іспанія) – «ШАХТАР» (Україна)
«Сельта» (Іспанія) – «Вердер» (Німеччина)
«Маккабі»  (Хайфа, Ізраїль) – «Еспаньйол» (Іспанія)
«Глазго Рейнджерс» (Шотландія) – «Осасуна» (Іспанія)
«Брага» (Португалія) – «Тоттенхем Хотспур» (Англія)
«Ньюкасл Юнайтед» (Англія) – АЗ-67 (Нідерланди)
«Парі Сен-Жермен (Франція) – «Бенфіка» (Португалія)
«Ресинг» (Франція) – «Байєр» (Німеччина)