Жнива для квіткового бізнесу

На 8 Березня ціни на квіти зростуть майже удвічі, а підприємці Києва зароблять понад 10 мільйонів гривень

Якщо торік на Міжнародний жіночий день у столиці було продано приблизно 500-700 тисяч букетів і кияни витратили  5-7 млн. грн., то цього року  квітів продадуть набагато більше. «Впевнений, що продамо на 30% більше, – каже Іван Несторенко, керівник підприємства «Флора Експорт». –  Зрозумійте, кияни з кожним днем багатіють і можуть дозволити собі», – пояснює він. – З іншої сторони, на квітковому ринку дуже велика конкуренція. Це не дозволяє бізнесменам піднімати ціни».   У розпал великого розпродажу власники спеціалізованих квіткових магазинів та кіосків навіть йдуть на те, щоб долучати додаткову робочу силу. «Ми взяли ще двох студентів на ці два дні», – каже підприємець Іван Чернов. 
Звичайно, ціни у ці дні зростуть удвічі, а то й втричі.  Відтак, одна троянда коштуватиме від 11 до 20 грн., гвоздика – 5 грн., хризантема – 12 грн., ірис – 6 грн., тюльпан – від 5 до 7 грн. Розкішний зі смаком оформлений букет обійдеться не менш ніж 50-100 грн., трохи простіший можна буде придбати за 30-40 грн.
Асортимент продукції чималий: зокрема на ринку «Петрівка» можна побачити кілька десятків видів квітів, де половину з них вирощено в Україні. 
Очікуємо, що буде також великий попит на вазони (ПЕПЕКЛАСТИ). «За ті ж самі гроші можна подарувати фіалку, яка цвіте, і кохана буде увесь рік пам’ятати про свято 8 Березня», – каже студент торгового-економічного університету Артем Арестархов.  
За словами директора комунального підприємства з утримання зелених насаджень Оболонського району Марії Ковальчук, до 8 Березня у теплицях вирощено близько 30 тис. рослин, з них  понад 20 тис. – тюльпанів, 5 тис. – примул і майже стільки ж нарцисів. Продукцію реалізовують через власні точки, розташовані на ринках Оболонського району, та через  мережу приватних реалізаторів.  Марія Ковальчук впевнена, що за весняний період підприємство отримає від реалізації квітів понад 150 тис. грн.  Власник квіткового «бутика», що розміщений на виході зі станції метро «Золоті ворота», також впевнений,  цими святами торгівля буде непоганою. Він незадовго до свят, навіть вирішив продавати квіти цілодобово.