Удар молотка ціною в мільярд

Учора протягом 7 хвилин Київ уклав рекордну угоду з продажу землі

На земельному аукціоні майже за мільярд  гривень компанія «Баскі плюс 2004 рік» придбала 113 гектарів землі в Оболонському районі столиці.
Торги, що відбувалися на валютній біржі (УМВБ), проходили  у присутності працівників ЗМІ. Крім компанії «Баскі плюс 2004 рік» в аукціоні брала участь компанія «Інвестбудсервіс».  Після третього кроку аукціону, коли ціна сягла 999,763 млн., представник «Інвестбудсервісу» перестав піднімати табличку із своїм номером. Це означало,  мільярдний «виграш» дістався «Баскі плюс 2004 рік».

Новий рекорд
«Ми поставили рекорд в Україні з продажу землі на аукціоні, – сказав після завершення торгів начальник Головного управління земельних ресурсів  Анатолій Муховиков.  – Порівняйте самі: торік у всій країні від такого продажу було отримано всього 2,5 млрд. грн.»   Про загадкову компанію-покупця  відомо лише те, що вона зареєстрована як Товариство з обмеженою відповідальністю й займається нерухомістю. Анатолій Муховиков пообіцяв оприлюднити інформацію про покупця ділянки лише через 10 днів – після того, як остаточно буде складено інвестиційний план.

Додаткові умови
Відомо, що згідно з проектом інвестиційної угоди на придбаній ділянці буде побудовано житловий комплекс. «Баскі плюс  2004 рік» повинна передати місту майже 20% збудованої житлоплощі (близько 200 тис. кв. метрів).  За умовами продажу земельної території, компанія повинна буде профінансувати перенесення з ділянки газопроводу  та прокладення інженерних мереж (кошторис таких робіт становитиме до 600 млн. доларів).
Нагадаємо, що ще  у  травні минулого року Київський міський голова Леонід Черновецький оголосив, що до кінця року має намір почати продаж всіх земельних ділянок винятково через біржові аукціони. «За колишнього мера сотні ділянок щороку передавалися в приватне користування прямими рішеннями Київради на непрозорих умовах», – каже  директор Універсальної товарної біржі «Контрактовий дім УМВБ» Олександр Рудиченко, – на аукціони йшли тільки ті ділянки, на які не «поклали око» депутати Київради».  Таким чином Київ недоотримував майже 600-800 млн. грн. Щорічно. «Усе інше йшло – у кишені депутатів», – каже  Рудиченко. Нині правила гри змінились.

Нові об’єкти
Практика відкритого продажу землі набуває сили. Ще дев’ять ділянок чекають своєї черги на продаж. Таким чином боротьба з корупцією в сфері розпорядження землею та започаткування прозорих механізмів продажу землі в Києві приноситиме свої плоди. Ми й надалі продовжимо процес відкритого й прозорого продажу», – каже Анатолій Муховиков.