«Вій» у «Дзеркалі»

Нещодавно відроджений театр української традиції «Дзеркало» представив киянам прем’єру «Вій», що приурочується до 200-річчя Миколи Гоголя.
Вій – це образ, що постає з української народної творчості, – коментує директор театру Володимир Петранюк. – Видатний український драматург Марко Кропивницький «переспівав» твір Гоголя в жанрі п’єси. За її мотивами театр «Дзеркало» і здійснив цю прем’єру в постановці Володимира Петранюка.
Театр має вже й чималу історію. Заснований Володимиром Петранюком 1981 року тепер своїми сміливими і новаторськими виставами звернув увагу глядачів. І на жаль, не тільки їх, а й «знавців мистецтва у цивільному». У результаті театр опинився в еміграції. Актори не без успіху грали свої вистави у Лондоні, Парижі, Варшаві, Кракові. І ось після тривалих мандрів повернувся до Києва.
Театр не залишився консервативним. Він намагається поєднувати класичні твори з потребами сучасного дня. І це йому вдається. Гоголівські народні мотиви оригінально зазвучали в поєднанні з музичними композиціями рок-гурту «Вій» та світловими ефектами. Цікаво, що всупереч Гоголю, герої закохуються і залишаються разом.