Нідерландський облом

Гучна сенсація в Алчевську на старті весняних перегонів

Сімнадцятий тур став першим цьогорічним у футбольному чемпіонаті країни. Він не вніс істотних змін у чемпіонську гонку та в боротьбу за місце в зоні УЄФА. Зате загострив ситуацію внизу турнірної таблиці.

Міжусобиця. Алчевська «Сталь» і донецький «Металург» мають одного господаря – Індустріальний союз Донбасу. Тренують команди співвітчизники – нідерландці Каанен і Адріансе. Останній, щоправда, з’явився в Україні лише цього року і звітний матч став для нього прем’єрним. Іменитий фахівець, що прославився плідною працею на батьківщині і в Португалії, почав з фіаско. Мова не стільки про поразку з великим рахунком,  скільки про ігрову безпорадність гостей. Склалося враження, що металургівці ще й  досі готуються до турніру: футболісти – кволі, команда – незіграна. Відтак «Сталь» піднялася з останнього місця на передостаннє. Не в останню чергу, завдяки бразильському новачкові Жоземару: він уже в першій зустрічі відзначився хет-триком. Такого дебюту в українському футболі ще не було.
Гонитва лідерів. Як і раніше, «Динамо» і «Шахтар» розділяють чотири очки: фаворити виграли свої зустрічі й цього разу. Гірники – завдяки потрійному ударові бразильців. Однак опонент, аутсайдер чемпіонату, міцним горішком для «Шахтаря» не став: «Зоря» повністю відповідала своєму статусу. А от «Динамо» довелося помучитися. Запоріжці відігралися в середині другого тайму, скориставшись звичним для лідера провалом у центрі захисту. Долю зустрічі вирішили два сумнівних голи. Гості стверджують, що в епізоді з одинадцятиметровим м’яч «знайшов» руку, а Клебер у другому результативному моменті ледь не зламав ребро їхньому голкіперові.
Зона УЄФА. Обидва претенденти на «бронзу» втратили незаплановані очки. «Металіст» – у харківській міжусобиці. «Дніпро» – в домашній зустрічі з «Іллічівцем». Обидва – не вразили ігровою вигадкою. Дніпряни залишилися без травмованого воротаря Кернозенка та недисциплінованого конструктора гри Рикуна. Слобожанці, навпаки, мріють про повернення останнього до свого табору і пропонують конкурентові перемовини з цього приводу. Відтак «Дніпро» постав перед вибором – отримати солідні відступні за Рикуна і позбутися зайвого головного болю, чи зробити за принципом і сам не гам, і другому не дам. Таки дилема, панове.