Життя на вулкані

Будинки можуть обрушитися на голови киян

Жителі будинку N 10 на вулиці Неходи  (Солом’янка) не сьогодні-завтра опиняться без даху над головою. Квартири 4 і 21 попливли разом із стінами і загрожують потягнути за собою всю «хрущовку», яка стоїть над Батиєвою горою. «Внутрішня стіна, яка ще трималася, просіла. Учора приїжджала аварійка. Живемо, як на вулкані», – розповідає жителька помешкання N 21 Фросина Степанівна Рибак. У квартирі N 4, де мешкає Олена Олексіївна Чемерис, становище теж загрозливе. Тут під будинком прорвало гарячу воду. Приміщення нагадує парилку. Під обома квартирами утворилися порожнини, які збільшуються, загрожуючи обвалом усієї споруди.
У мікрорайоні, який охоплює вулиці Волгоградську, Івана Неходи, Кудряшова, Краснодонську, Петра Красикова, вважають, що причиною ситуації стали порушення у забудові схилу Батиєвої гори. Розривові підземних комунікацій і обвалові приміщень передували вирубка зелених насаджень на схилі і риття котловану під котедж.
Начальник комунального підприємства «Спеціалізоване управління протизсувних підземних робіт» Олег Рубльов у листі до прокуратури уже зазначав, що місцевість ця проблемна для забудови. У 1905, 1960, 1970, 1987-88 роках тут зафіксовано зсуви грунту, які спричиняли руйнації будівель.
Пан Рубльов робив свої висновки у зв\'язку із початком будівельних робіт на розі вулиць Красикова і Краснодонської, які здійснює компанія «Ролан». Вирублено дерева – до речі, 76 замість дозволених 26, споруджено паркан. Компанія розпочала будівництво на підставі рішення Київради N 706/21-16 від 18 листопада 2004 року, чинність якого продовжено 2007 року. Але існує розпорядження Київського міського голови, згідно з яким забудовник узгоджує свої плани з місцевою громадою. Компанія «Ролан» цього не зробила.  Як пояснили нам її представники, поки що триває дослідження звільненої від дерев ділянки щодо принципової можливості її забудови – триповерховими котеджами чи хмарочосами.  
Важко сказати, що більше – ситуація з будинком на вулиці Неходи чи вирубка дерев на вулиці Красикова, яка загрожує обвалом будинкові 7-б на вулиці Кудряшова, – спонукало ініціативну групу жителів провести громадські слухання, на яких ухвалено звернутися до Солом\'янської райради з вимогою розглянути на сесії питання про припинення будівництва, яке становить небезпеку для будівель мікрорайону.