Лідер проти чемпіона, «Динамо» проти «Шахтаря»

Це – головна інтрига чемпіонату країни з футболу, матчі якого поновлюються сьогодні після тримісячної перерви.

«Динамо». Київський суперклуб очолює турнірні перегони, випереджаючи свого безпосереднього конкурента на чотири пункти. Саме цей фактор може стати вирішальним у чемпіонській гонці, позаяк відіграти такий солідний гандикап хоча й реально, проте вельми важко. Крім того, на боці «блакитно-білих» і відносно простіша програма виїзних поєдинків. Столичні футболісти гостюватимуть, зокрема, в «Іллічівця», «Металіста» і «Таврії», а донецькі – в «Арсенала», «Карпат», «Металіста», «Чорноморця» і «Таврії». Це означає, що підстав для турнірних осічок у динамівців значно менше. Важливим є й людський фактор. «Динамо» в антракті чемпіонату розпрощалося з універсальним виконавцем-руйнівником Родольфу. Проте бразилець ніколи не вважався стрижневим гравцем, а отже, столична команда зберегла основний ігровий склад цілісним. І навіть підсилила його, повернувши з оренди оборонця Романчука, віце-чемпіона Європи серед молоді, який успішно дебютував і в основній футбольній дружині нашої країни. Натомість кадрові втрати донецького суперклубу насправді відчутні: повноцінно замінити Агахову і, особливо, Тимощука поки що нікому.
«Шахтар». Чемпіон двох попередніх років не вважає нездоланним очковий розрив, що відділяє його від чинного лідера. Свого головного конкурента, як відомо, «чорно-помаранчеві» прийматимуть на своєму полі. Це цілком реальний шанс істотно скоротити відставання від «Динамо». Ще очко, або й кілька, кияни можуть втратити в очних змаганнях з основними претендентами на місце в так званій зоні УЄФА. Наприклад, у Харкові, Маріуполі чи Сімферополі. Адже ні для кого не є секретом, що керівники тамтешніх клубів симпатизують не Києву, а Донецьку і нерідко стимулюються «Шахтарем» на безкомпромісне протистояння флагманові. І взагалі, за кількістю своєрідних футбольних маріонеток гірники переважають динамівців. А за вітчизняних умов, що мало сприяють утвердженню принципів чесної гри, ця подробиця може набути якщо й не вирішальної, то принаймні визначальної ваги. Однак дещо авантюрна кадрова політика донецького клубу насправді спроможна примножити об’єктивні труднощі для його представницької команди в заочній чемпіонській гонці. Бо роль Тимощука нині не до снаги ні досвідченому, але малопотужному Дуляю, ні молодому новачкові Полянському. Та й відмова від послуг Агахови, Ткаченка і Свидерського реально обмежує можливості для тактичних перестановок і кадрових варіацій. За великим рахунком, флангові гравці захисту Срна і Рац мають тепер лише одного більш-менш надійного дублера – Шевчука, а в атаці залишилися тільки Бєлик, Брандау та Марика. Зважаючи на підвищений травматизм у сучасному футболі, можна зрозуміти, як серйозно ризикує тренер Луческу.
Історія. На боці киян і статистика попередніх міжусобиць фаворитів чемпіонату країни. Починаючи з 1993 року, коли наш вищоліговий турнір набув класичної двоколової формули, «Динамо» лише одного разу – торік – оступилося на фініші чемпіонської гонки, попередньо ставши зимовим переможцем. А от «Шахтар» за схожих обставин поступався своєму історичному конкурентові двічі. До того ж 2003 року «блакитно-білі» стрибнули на вершину з четвертого першоколового місця, компенсувавши п’ятиочкове осіннє відставання віртуозним виступом у другому колі. Того сезону загальна перевага чемпіона над ситуативним лідером за підсумками весняного спурту досягла восьми турнірних очок! І ще: «Динамо» виграло осінній цикл десять, а чемпіонат у цілому – одинадцять разіло. Відповідники «Шахтаря» небагато скромніші: чотири і три рази.