Риболовля ціною в життя

Цими вихідними кількість потерпілих рибалок може значно зрости

За прогнозами начальника рятувально-водолазної служби державного комунального підприємства “Плесо” Володимира Баканова, прогнозується “різке зростання нещасних випадків на кризі”.
З тих пір, як 18 лютого рятувальникам в останній момент удалося зняти п’ятьох рибалок з крижини, відірваної течією, поблизу Московського мосту, нещасних випадків в Києві не траплялося. Хоча з кінця січня – початку лютого, коли Дніпро вкрився кригою, співробітникам рятувальних служб регулярно доводиться реагувати на такі пригоди. “У бетонних стінах не всидиш, – каже один з рибалок, – а тут добре, свіже повітря, красиво”.
Досвідчені риболови кажуть, що на небезпечний лід (товщиною менш як 5 см) вони не виходять і не рибалять у місцях із невідомими їм глибиною, рельєфом, течією та, взагалі, відганяють від льоду необачних перехожих і дітей, які не знають надійних ходів. Хоча не приховують своїх досягнень на кшталт катань на машині по замерзлому Каховському морю на відстані  8 км від берега або своєрідних хвороб після купання в крижаній воді.  Володимир Баканов також  розповів, що торік кількість випадків на кризі була суттєво нижчою в порівнянні з 2007 роком. Це     пояснюється “поганою”, теплою зимою, що призводить до нестабільного льодоставу, перепадами не тільки температури, а й рівня води. Ситуація погіршується й тим, що цього року спочатку випав сніг, а вже потім ударили морози, тому лід на річці не суцільний, а крихкий і швидше плавиться.
За поточний зимовий сезон його підопічним доводилося по 2-3 рази на тиждень реагувати на тривогу, визволяти рибалок, що провалюються крізь лід (переважно у береговій частині). Найневдалішою ділянкою є прилегла до моста Патона частина через сильну течію в цьому місці. “Слава Богу, цього року дітей рятувати не доводилося, але карантин не сприяє стабільності ситуації”, – зазначив керівник київських рятувальників. І хоча рибалки в Києві досвідчені та грамотні, статистика виїздів служб порятунку, яку офіційно оприлюднять сьогодні, говорить сама за себе.

Наталя Модернова