Київ у смітті не потоне

Учора на полігоні №5 у селі Підгірці Обухівського району Київської області запустили завод з утилізації сміття.
Крім будівництва цеху з очистки фільтрату загальною потужністю 400 кубічних метрів на добу, проведено реконструкцію інженерних мереж та адміністративно-побутового корпусу з котельною.
 Заступник голови КМДА, депутат Київради Сергій Зімін запевнив, що згідно з вимогами чинного законодавства проект, виконаний інститутом “Київінжпроект”, пройшов експертизу державної санітарно-епідеміологічної служби Міністерства охорони здоров’я.
– Насамперед ми дбаємо про екологічну безпеку киян, – сказав він. – І, завдяки співпраці з італійською фірмою “VOMM”, ми втілили свій задум у життя. У надійність партнера ми повірили відразу. Адже обладнання цієї фірми найпрогресивніше у сфері очистки фільтрату й успішно експлуатується у багатьох країнах світу. Закінчили будівництво наприкінці минулого року. Також споруджено технологічну котельню (розміром 6 на 11,2м), трансформаторну підстанцію та дві станції перекачки фільтрату. Коштували ці роботи понад 69 млн. гривень. Полігон № 5 за добу утилізує 255 тисяч тонн, а це 25 відсотків усіх відходів столиці. Потужність цього заводу вражає – один мільйон двісті тонн сміття на рік. Хочу також спростувати інформацію, що нібито полігон №5 через численні порушення закривають. Справді, інспекція, яка перевіряла смітник упродовж цього та минулого років, з’ясувала: непотріб тут розміщують без дозволу й обліку лімітів. Водночас будівництво станції з випарювання фільтрату ми не зупинили. Протягом найближчих днів усунемо всі порушення природоохоронного законодавства. Адже ніхто не хоче, щоб Київ потонув у смітті.