Сімнадцять незамінних

Саме стільки вищолігових футболістів зіграли в шістнадцятому чемпіонаті країни всі матчі своєї команди з першої до останньої хвилини.

Прецедент. Нічого подібного в попередніх сезонах не було: кількість незамінних, як правило, не досягала й десяти. Цьогорічні сімнадцять – абсолютний рекорд і насправді багатообіцяльний прецедент. Схоже, наші клуби поступово набувають конче потрібної в ігрових видах спорту кадрової сталості. Це, на думку незалежних експертів, стало позитивним наслідком запровадження в українському футболі ліміту на легіонерів. Не виключено, що вже за рік-два наші провідні колективи, як і в добрі старі часи, асоціюватимуться з іменами своїх гвардійців. Наприклад, «Металіст» важко уявити без Горяїнова, «Дніпро» – без Шелаєва, а «Іллічівець» – без Шуховцева. Хоча бувають й інші приклади. Приміром, Задорожний в усіх попередніх матчах зіграв за «Зорю», що називається, від сигналу й до сигналу, однак новому наставникові – не приглянувся. Футбол і справді непередбачуваний. Кадрового питання це стосується також.
Клуби. Незамінні зазначені в десяти вищолігових колективах. Але жодного з них не зафіксовано в «Динамо» та «Шахтарі». Втім, це якщо й виняток із правила, то такий, що не суперечить йому. Наші флагмани, як відомо, задіяні впродовж ігрового сезону в кількох турнірах одночасно. Тому й змушені варіювати складом. Однак сталість основного комплекту виконавців достатньо висока в обох провідних колективах. У «Динамо» лише по кілька календарних поєдинків пропустили Шацьких, Юссуф і Гусєв, а в «Шахтарі» – Тимощук, Фернандинью та Жадсон. А от найбільше незамінних – аж по три – в «Арсеналі» та «Металісті», що також можна вважати прецедентом, оскільки до цього обидві команди відзначалися підвищеною плинністю кадрів.
Амплуа. Шістнадцять із сімнадцяти гвардійців – гравці захисного плану. Серед них – сім стражів останнього рубежу і дев’ять оборонців. І лише один – дніпропетровець Шелаєв – гравець середньої ланки. За словами заслуженого майстра спорту Мунтяна, це пояснюється не обсягом роботи, що її доводиться виконувати футболістам різних ігрових амплуа на полі, а спробами тренерів змінити перебіг подій в матчі завдяки замінам.

НЕЗАМІННІ: Беньо, Деонас, Ільницький (усі – «Арсенал»), Даллку, П’ятов (обидва – «Ворскла»), Шелаєв, Шершун (обидва – «Дніпро»), Задорожний («Зоря»), Шуховцев («Іллічівець»), Тлумак («Карпати»), Бабич, Горяїнов, Обрадович (усі – «Металіст»), Вірт («Металург» Д.), Польовий, Челядинський (обидва – «Металург» Зп.), Тодич («Таврія»).