Національні футбольні перегони

Завтра в Україні поновиться чемпіонат з найпопулярнішого ігрового виду спорту.

Антракт. Міжколова пауза в національних футбольних перегонах тривала три місяці. Два з них припали на підготовку до весняного змагального циклу. Цей період українські клуби вищої ліги провели за кордоном: заможні – в Об’єднаних Арабських Еміратах, Іспанії та Ізраїлі, решта – на турецькому узбережжі Середземного моря. Навчально-тренувальна програма передбачала й низку контрольних зустрічей. Найактивнішими виявилися «Таврія» та «Зоря», котрі зіграли по два десятки спарингів. Оскільки команди різних країн, а подеколи й вітчизняні (на кшталт «Шахтаря», який форсував ігрову готовність спеціально до лютневого євродвобою з французьким «Нансі»), мали різні стратегічні завдання, то й цінність зимових результатів була різною. І все-таки жодному з українських колективів так і не поталанило уникнути поразки в антракті чемпіонату. Найменше спарингових невдач – один програний матч – зазнало київське «Динамо» (0:1 від російської «Томі» наприкінці лютого в Іспанії).
Селекція. Зимовий антракт, як і в попередні роки, став основним полігоном для кадрових випробувань. Наприкінці зими в Професіональній футбольній лізі було зареєстровано дев’яносто шість переходів гравців. Здебільшого, трансфери виявилися внутрішніми: футболісти змінили одну вітчизняну команду на іншу. Нових легіонерів цього року трохи більше десяти – білоруси, балканці, грузини, росіяни. Це – наслі-
док запровадженого футбольною владою ліміту на іноземців. Можливо, саме з цієї причини не здійснили гучних придбань фаворити, котрі обмежилися в основному орендними операціями на внутрішньому ринку. Зміни в інших елітних клубах обіцяють бути істотними. Надто це стосується «Кривбаса» і «Зорі», котрі вже оновилися ледь не повністю. Цікаво, що до Луганська слідом за тренером Олександром Косевичем перебралися п’ятеро кривбасівців, а до Кривого Рогу, на заклик нового наставника місцевої команди Олега Тарана, прийшли четверо дніпрян, як-то кажуть, з іменем.
Ситуація. Цьогорічні перегони будуть куцішими за минулорічні, коли відбулося все перше коло і стартовий тур другого. Перед сімнадцятим ігровим днем турнірний караван розпався на кілька структурних частин. Очевидно, що титул найсильнішого розіграють «Динамо» та «Шахтар»: най-ближчий переслідувач уже відстає від другого з цього дуету на дев’ять очок і має хіба що фантастичні шанси на те, щоб долучитися до чемпіонської гонки. Самих фаворитів розділяють чотири пункти, але перевага «Динамо» насправді зведена до мінімуму необхідністю грати другоколову міжусобицю в Донецьку. П’ять очок розділяють і головних претендентів на бронзові медалі – мова про «Металіст» і «Дніпро», – хоча й цього разу номінальний другий номер прийматиме конкурента в рідних стінах. Інша ситуація в хвості турнірного  каравану: «Сталь», «Зоря» та «Харків» мають визначитися з третім зайвим, який в підсумку таки продовжить вищолігову прописку. Найгірші шанси, як стверджують фахівці, в алчевців: «Сталь» поступається навіть таким, як сама, невдахам і за добором виконавців, і за фаховою майстерністю тренерського штабу.