Демонтують альпінізм

Українські альпіністи та скелелази зі спортивного клубу “Вертикаль” вимагають від керівництва Національного авіаційного університету (НАУ) скасувати рішення про демонтаж єдиного в Україні стенда для тренувань професійних спортсменів.

Зараз серед альпіністів обговорюються наміри ввести спортивне скелелазіння до переліку Олімпійських ігор наступного року. Спортивний тренажер в НАУ – єдиний у нашій країні стенд, який відповідає усім міжнародним стандартам. Саме в стінах спортивного клубу “Вертикаль” проходять чемпіонати України та міжнародні змагання. Члени збірної України зі спортивного скелелазіння мають реальні шанси поборотися за найвищі місця на найближчій Олімпіаді. Але демонтаж стенда зведе нанівець усі плани та перспективи.

Цікавий факт: скелелазіння на швидкість як вид спорту стало поширеним у повоєнні часи. Ще 1947 року керівник навчальної частини альптабору “Блискавка” Іван Антонович провів перші змагання серед інструкторів. А 1971-го в Ялті відбувся   перший чемпіонат СРСР, де змагалися спортсмени з десяти країн.

– Тож уявіть, наскільки важливо для нас відродити цей вид спорту, – говорить Сергій Недосєков, член наглядової ради спортивного клубу “Вертикаль”. – І ми вже можемо  пишатися нашими спортсменами. Приміром, Ольга Шалагіна – майстер спорту міжнародного класу зі скелелазіння, багаторазова чемпіонка України, триразова чемпіонка світу серед юніорів, чемпіонка світу з болдрингу. А Євген Кривошейцев – володар Кубка світу з льодолазіння, чемпіон світу, призер світових першостей. І таких людей багато. До нас приходять звичайні хлопці та дівчата без спеціальної підготовки і безплатно навчаються у найкращих майстрів. Ми боремося за те, щоб наша молодь була здоровою і міцною. Жоден із членів клубу, а їх уже 70 чоловік, не вживає алкоголю, наркотиків, не палить. Взірцем для молодих спортсменів є майстри міжнародного класу Володимир Горбач, який підкорив Еверест, та Ігор Чаплинський. Вони залюбки допомагають нашим юніорам досягати нових вершин.

Завдяки своїй екстремальності та видовищності скелелазіння завоювало популярність у Європі. Наші хлопці-альпіністи розповіли, що по досвід до них приїжджали майстри з інших країн, які відзначили чудово облаштований клуб. Масштаби стенда й справді вражають: площа скелелазних поверхонь – 400 кв. метрів, висота поверхонь – до 14 метрів. Стенд було зведено 1996 року зусиллями членів клубу та за фінансової підтримки спортсменів. Тренажер став унікальною конструкцією, на якій тренується еліта українського альпінізму.

У приміщенні ж клубу проводили спортивні заняття й студенти НАУ. Ніхто нікому не заважав. Навпаки, саме студенти і є здебільшого членами клубу.

– Біда насунула у серпні минулого року, коли закінчився строк оренди приміщення, – розповідає Олександр Паукаєв, майстер спорту міжнародного класу. – Ми неодноразово намагалися подовжити строк оренди, однак усі переговори з керівництвом навчального закладу були безрезультатними. На останній зустрічі нам заявили про плани перетворити спортивний зал чи то на фітнес-центр, чи то на фешенебельний спорткомплекс. Пан Луцький, колишній проректор, сказав нам, що протягом двох місяців ми або заберемо кудись наш стенд, або його здадуть на металобрухт. Варто зазначити, що сусіднє із спортзалом приміщення басейну керівництво університету ще раніше довело до руїни, після чого його продали. Тепер витрачають шалені гроші на будівництво нового басейну.

Раніше з нас за оренду брали 7 тисяч гривень. Зараз – у п’ять разів більше. Та ми йдемо на все, аби зберегти стенд. На жаль, на наші звернення не отримали відповіді ні з Міністерства культури та спорту України, ні з КМДА. Ми не допустимо, щоб наші кращі спортсмени через це непорозуміння змушені були виїжджати за кордон. Адже Україна повинна довести свою першість в усіх видах спорту на майбутніх Олімпійських іграх.