Двопартійність на двох

Усе частіше лунає теза про перетворення України на двопартійну парламентську республіку. Дві найбільші політичні сили – Партія регіонів та БЮТ – можуть домовитися й поділити між собою Україну. Експерти з Агентства моделювання ситуацій (АМС) вважають, що це перетворення може статися до 2011 року.

Директор АМС Віталій Бала стверджує, що подібна домовленість між Юлією Тимошенко та Віктором Януковичем можлива перед наступними парламентськими виборами. Але тільки у тому разі, якщо вибори ці будуть черговими. Дострокове переобрання Верховної Ради відкладе двопартійність у часі. БЮТ та Партія регіонів можуть спільно змінити законодавство й підвищити прохідний бар’єр до 7%, а можливо й до 10-15%. Регіоналам можуть набриднути апетити союзників по коаліції, й вони просто відсунуть їх від парламенту. Юлія Тимошенко вже давно прагне бути єдиною опозиціонеркою. А зі збільшенням бар’єра виникнуть проблеми і в «Нашої України». 

На думку експерта АМС Валентина Якушика, дві найбільші політичні сили можуть заодно й сфери впливу в Україні поділити. А законодавство про опозицію зробить її ледь не ще однією гілкою влади, відбудеться зрощення влади та опозиції. Таким чином, політики поліпшать умови для себе й погіршать їх для конкурентів. Мало того, вони можуть безпосередньо перед президентськими виборами відмінити політреформу. Тоді Віктор Янукович і Юлія Тимошенко боротимуться між собою за найвищу посаду в державі.

Наслідки двопартійності в Україні аж ніяк не можна назвати позитивними. Така система, можливо, й принесе стабільність, але разом із цим Україні загрожує застій, консервація. Відбудеться привласнення політики: кількість основних політичних гравців зменшиться з п’яти до двох. Звісно, інші партії не зникнуть, однак вони відійдуть на другий план. Деякі з них зможуть відігравати значну роль лише на місцевому рівні й у регіонах співпрацювати з політичними лідерами. За словами заступника директора АМС Олексія Голобуцького, це спричинить парламентський авторитаризм.

Фахівці Агентства моделювання ситуацій виділили один плюс – ідеологізацію партій. Дві політичні сили зможуть конкурувати й пропонувати різні моделі розвитку держави. Проте поки що в багатьох наших партіях ідеологією й не пахне: вони залишаються орієнтованими на лідерів. А у двопартійній системі потрібен не один вождь, а ціла команда зірок із довгостроковою стратегією розвитку країни. В Україні ж основні партії не розробили навіть плану на найближчі десять років.

Крім того, угода між БЮТ та Партією регіонів – загроза для національно-демократичних партій. Права ідеологія може залишитися поза парламентом. Тому патріотичним силам потрібно буде об’єднуватися в єдиний блок, аби потрапити до Верховної Ради. 

Поки що, за словами експертів, активних кроків на шляху до двопартійності не буде. Принаймні регіонали прагнуть відкласти це питання до кінця нинішнього чи початку наступного року. Одначе вже зараз вони внесли законопроект про одночасні дострокові вибори президента і народних депутатів. А це може стати спробою спочатку позбутися Віктора Ющенка, а потім на нових виборах сформувати  двопартійний парламент.