Питна чи не дуже

“Не енергетика і технічний прогрес піднімуть економіку України, а чисті, природно мінералізовані води, які є тільки в нашій землі”, – таку думку висловила перший заступник голови Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко на вчорашній презентації карти “Екологічна ситуація та стан питних вод в Україні”.
Щороку внаслідок вживання неякісної води на Землі помирає близько 3,5 мільйона людей. За прогнозами фахівців до 2008 року дві третини населення планети відчують нестачу питної води задовільної якості. Щодо України, то у нас ще залишилися недоторкані технологічним забрудненням запаси води    в Закарпатській, Волинській, Полтавській та Івано-Франківській областях.
– Якщо ми не усвідомимо всю небезпеку проблеми, то можемо залишитися і без цих підземних вод, – каже директор Інституту “Укрводгео” Сергій Разметаєв.
– В Україні нині діє 290 джерел забруднення підземних вод, а 61 відсоток поверхневих вод жодним нормам не відповідають. Минулого року по Україні було зафіксовано спалахи вірусного гепатиту, дизентерії та черевного тифу через брудну воду. Тому 1200 населених пунктів Донецької, Луганської, Дніпропетровської, Одеської, Миколаївської та Херсонської областей користуються лише завезеною водою.
Непокоїть українських екологів ситуація з Дніпром. Дві третини мешканців Києва п’ють воду саме з нього. Для її очищення застосовують найдешевший метод – хлорування.
– Хлоровану воду пити не можна, – каже Тетяна Тимочко. – Це те саме, якщо колотити собі коктейль із води та “Доместосу”. Аби ввести нові методи очищення води за допомогою біологічних організмів, як це роблять в усіх розвинених країнах, то необхідно повністю змінити всю систему. Крім того, у нас каналізаційні та технічні води спочатку зливають разом, а вже потім очищують. Це неправильно, адже ці води різного ступеня забруднення і потребують окремого підходу.
 Тому не дивно, що брудну воду нічого, окрім хлорки, не бере.
Як запевняють екологи, хоч Дніпро і забруднений, Києву усе ж таки пощастило. Водопровідну воду можна очистити фільтрами, яких зараз величезний вибір. Також можна купувати бутельовану воду, привезену із поки    що екологічно чистих джерел. Але найкращий вихід – це вживати воду із артезіанських свердловин, яких нині у столиці достатньо.
– Вода зі свердловини, яку дістають із глибини 260 метрів, не забруднена каналізаційними стоками, вона абсолютно чиста, і найголовніше – не хлорована, – сказала Тетяна Тимочко.