Подають гарний приклад

Почну з кінця. Оксана Забужко, яку приберегли «на десерт» урочистостей,  зазначила:   видавництво «Факт» довело: українська, україномовна книжка може бути цілком ринково конкурентоспроможною. Невеличка, але справді дружна  команда під керівництвом...  учителя математики Леоніда Фінкельштейна, зробила неможливе: всупереч реальності здійснила прорив і подала приклад  іншим.

Ідеться про нібито незначну, але справді промовисту дату – десятиріччя  київського видавництва «Факт». Рівно десять років тому воно провело свою першу презентацію саме в Будинку вчителя,  де й нині відбувалося святкове дійство. Тоді, так само в кінці лютого,  публіці представили книжку Оксани Забужко «Польові дослідження українського сексу». Звідтоді  побачили світ сотні книжок. Усі – тільки українською мовою, що особливо важливо. Жодне  нинішнє  видавництво не видрукувало стільки поетичних збірок –  а це ж некомерційна продукція – як той самий «Факт».
На сцені великого залу Будинку вчителя тримали слово «найбільший» український письменник Богдан   Жолдак, голова Нацради з питань телебачення і радіомовлення, письменник і журналіст Віталій Шевченко, прозаїк, поет, член Нью-Йоркської групи Богдан Бойчук та представник молодого покоління Богдан Горобчук, професор Харківського університету Леонід Ушкалов і поет Сашко Ушкалов, доктор фізико-математичних наук Максим Стріха та доктор філологічних наук Віра Агеєва, видавці брати Капранови та інші. Ніби змовившись, усі  різними словами говорили одне: попри скепсис «реалістів», видавництво «Факт» довело: навіть за відсутності повноцінного  книжкового ринку можна просувати українську книжку  і відтак формувати сам ринок.  Про це ж  говорили у своїх привітаннях  (у відеозапису)  Ірина та Ігор Калинці зі Львова, Василь Слапчук, який озвався листовно з Луцька, колеги-видавці.
Чи не головне – видавництво зібрало й згуртувало навколо себе чудових авторів різного віку. І те, що фактом свого існування  видавництво «Факт»  (вибачайте  за тавтологію) найактивніше впливає  на книговидавничий процес в Україні, подаючи приклад іншим – доконаний факт (і ще раз даруйте за тавтологію, яка тут до місця).