Права тварин під загрозою

Хоч як дивно звучить, а закон “Про захист тварин від жорстокого поводження”, ухвалений рік тому, нині й сам потребує захисту.

Річ у тім, що у грудні минулого року нардепи від партії Регіонів та БЮТу подали на розгляд Верховної Ради законопроект, яким закон “Про захист тварин від жорстокого поводження” набуває іншого змісту. За словами директора Київського еколого-культурного центру Володимира Борейка, запропоновані там зміни значно погіршать ситуацію щодо прав тварин, яка в Україні й так далеко не найкраща. На його думку, навіть запропонована назва “Про основні засади утримання тварин та забезпечення їх захисту” звужує сферу дії закону. Тобто, уже там немає захисту всіх без винятку тварин, а є правила утримання лише домашніх та безпритульних.

– Загалом депутати пропонують викреслити вісім статей і повністю переписати п’ять, – говорить Володимир Борейко. – Унаслідок чого цілком вилучать питання захисту свійських, диких тварин, зокрема мисливських, піддослідних. Виключено положення щодо діяльності громадських організацій у сфері захисту тварин. Якщо уважно прочитати законопроект, то слово “жорстокість” там узагалі не вживається. І не виписано жодного положення про виховання гуманного ставлення до тварин у дітей. Це що, нам уже не треба вчити дітей, що тварин кривдити не можна? Проте пропонують увести оподаткування власників домашніх тварин і платну реєстрацію їхніх улюбленців.

Пан Борейко продемонстрував журналістам висновки Головного науково-експертного управління Верховної Ради після експертизи нового законопроекту, де немає жодного слова про виключення вагомих положень, що якраз і захищають права тварин у природі.

– Дії авторів висновків, – каже він, – можна розцінювати як навмисне викривлення інформації, перекручування фактів та підмінювання понять. Це порушення закону “Про Державну службу”, що підлягає кримінальній відповідальності.

На думку Володимира Борейка зміна закону “Про захист тварин від жорстокого поводження” погіршить ситуацію, яка з часу ухвалення його почала вже налагоджуватися. На прес-конференції журналістам було показано кілька відеофільмів, відзнятих прихованою камерою у 2004 – 2005 роках. Кадри не для слабких нервів. Навіть не віриться, що така жорстокість може існувати у цивілізованому суспільстві. Так було зафіксовано “роботу” Бородянського КП “Притулок для тварин”. Безпритульних собак і котів калічили з неймовірною жорстокістю прямо на вулицях, а що з ними відбувалося у фургоні – невідомо. Але далі з кадрів видно, що до притулку тварин ніхто не довозив, а вже мертвих або напівживих викидали прямо в лісі, у заздалегідь  викопані ями. За словами президента Міжнародного товариства “SOS” Тетяни Тарнавської, для роботи КП “Притулок для тварин” з бюджету  надходить три мільйони 200 тисяч гривень щороку. Ці гроші мали б іти на відлов та утримання безпритульних тварин. Але зйомка свідчить про інше.

До появи 2006 року закону жоден журналіст і представник громадської організації не міг потрапити на територію притулку без спеціального дозволу адміністрації. Тож про те, що там відбувалося з тваринами, можна лише здогадуватися.

– Понад шість років я протоптувала стежки до старої київської влади, – каже Тетяна Тарнавська. – Але марно. Лише після моєї зустрічі з Іреною Кільчицькою мене почули. Було підписано два розпорядження, відповідно до яких представники преси та громадських організацій можуть відвідувати бородянський притулок будь-коли і без жодного дозволу.

Також захисники тварин занепокоєні, що зміна закону відбере всі права на життя у тварин, які працюють на розважальних заходах. Як розповів Володимир Борейко, мавпочки та сови, з якими пропонують сфотографуватися на вулицях столиці, потерпають від знущань своїх хазяїв.

– Аби мавпочка спокійно сиділа  на плечі у господаря, бо  це тварини з підвищеною рухливістю, її б’ють бамбуковими тростинами протягом тижня, тому тварина і поводиться, як зомбі, – каже він. – А сови взагалі сліпнуть на денному світлі. Це нічні птахи, їм не можна так багато перебувати на сонці. Це бізнес, і досить прибутковий. Тому чинний закон відбирає у багатьох великі гроші, зароблені на стражданнях тварин.

Із часу прийняття закону “Про захист тварин від жорстокого поводження” на основі його положень було розроблено і подано на розгляд до Верховної Ради зміни та доповнення до низки законів України “Про тваринний світ”, “Про рослинний світ”, “Про мисливське господарство та полювання”.

– Закон “Про мисливське господарство та полювання” не змінювався з 1926 року, – каже Володимир Борейко. – Лише доповнювався і то – без змін його суті. Законодавством України дозволено використовувати пастки при полюванні. У жодній країні цього немає. А у нас їх рекламують і продають на кожному кроці. А що таке пастка при полюванні? Це тварина потрапляє туди лапою і калічиться. Внаслідок цього або помирає від страшного болю, або відгризає собі лапу і тікає на трьох. Тварини – це не сировина, це Божі створіння. Не ми їм дали життя, і не нам його у них відбирати. Тим паче в такий варварський спосіб.

На захист закону “Захист тварин від жорстокого поводження” Міжнародне товариство захисту тварин “SOS” та Київський еколого-культурний центр мають намір провести службове розслідування та виявити винних у тому, що Науково-експертне управління надає необ’єктивні висновки, які вводять в оману суспільство та народних депутатів.