“Живим товаром” торгують люди освічені

Торгівля людьми, хоч як страшно це звучить в XXI столітті, є досить поширеним явищем, одним із найприбутковіших видів бізнесу. Про це йшлося на міжнародній конференції, що відбулася в Британській Раді в Києві.

Уряд України за підтримки міжнародних організацій розробив цілу низку програм, покликаних зменшити кількість злочинів у цій сфері. Зокрема, за останні кілька років працівники МВС мало не щомісяця спільно з Інтерполом проводять операції на теренах Польщі, Туреччини та Росії. Саме до цих країн передусім експортують “український живий товар”.

– Підсумок цих операцій – порушено 105 кримінальних справ за останні сім років, – наголосив Юрій Нікітін, суддя Верховного Суду України.

Україна чи не єдина в Європі країна, де такі злочини чинять люди з вищою освітою – майже вісімдесят відсотків засуджених. Тоді як їхні жертви здебільшого не мали навіть середньої.

Становище з торгівлею людьми може змінитися. За словами міністра у справах Європи Великої Британії Джефрі Хуна, який нині перебуває в Києві на запрошення Віктора Ющенка та послів доброї волі від ЮНЕСКО Віталія Кличка та Лілії Подкопаєвої, може виникнути ситуація, коли Україні треба буде думати  не про те, як боронити власних людей від вивозу за кордон, а як не перетворити нашу столицю в місто, де секс-торгівля є найприбутковішим бізнесом. Велика Британія, за словами міністра, у цьому нас має підтримати.

Для тих, хто сам потрапив у біду, або ж знайомі не з власної волі  опинилися в руках іноземців, працює цілодобовий телефон гарячої лінії Департаменту боротьби  зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми: 254-76-04.