Вони думають: проблему

“Небита жінка – що коса неклепана” – така житейська “мудрість” залишається живучою донині.
Недарма у світі зростає кількість притулків для жінок, які зазнали насильства. Цю проблему обговорювали на круглому столі, який організував Центр у справах сім’ї та жінок Голосіївської районної держадміністрації столиці.
Розмова була конкретною: які саме пропозиції має бути внесено до Закону України “Про попередження насильства у сім’ї”.
Олена Бондаренко, голова підкомітету з ґендерної політики Комітету Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин, координатор Ради Європи з подолання насильства над жінками, розповіла майже неймовірні речі. Нещодавно на розгляд Верховної Ради було внесено Постанову “Про виконання рекомендацій Парламентських слухань щодо попередження ґендерного насильства”, за яку депутатська більшість не проголосувала. При тому не висловивши жодних зауважень. Чимало депутатів, наголосила Олена Бондаренко, вважають насильство у сім’ї проблемою надуманою.
Фахівці, присутні на круглому столі, зокрема Ірина Чернілевська, начальник служби у справах неповнолітніх Голосіївського району, Юрій Онишко, медик, Тетяна Дорошок з міжнародної організації “Ла-Страда”, Олена Сліпачук, директор Центру “Родинний дім” Голосіївського району, та інші, докладно розповіли про зростання випадків насильства у родинах. Це стосується у першу чергу жінок. Підсумком розмови стали конкретні пропозиції щодо змін до Закону України “Про попередження насильства у сім’ї”.
Голосіївська райрада чи не найактивніше у столиці працює над запобіганням насильства. Однак на повну силу має працювати відповідний закон, який би справді захищав потерпілих. Заплющувати очі на проблему не означає викорінювати її.