“Біла книга-2006”

Чималій групі журналістів було приємно пройти крізь стрій почесної варти Збройних сил України.

У Міністерстві оборони України презентували видання під назвою “Біла книга-2006: оборонна політика України”. Це щорічник українською та англійською мовами. Виходить у світ відповідно до Закону України “Про демократичний цивільний контроль над військовою організацією і правоохоронними органами держави”.
Анатолій Гриценко, міністр оборони України, наголосив, що його відомство зацікавлене у прямому діалогові з українським суспільством. Через те інформація про реформування та розвиток Збройних сил, їх поточний стан, основні напрямки подальшого військового будівництва докладно викладена в “Білій книзі-2006”.
Це повнокольорове видання на 96 сторінок, сім розділів та додатки якого дають цілісне уявлення про Українське військо на сучасному етапі його існування. Системи управління Збройними силами, їхня професіоналізація, міжнародне співробітництво, миротворча діяльність, соціальні гарантії військовослужбовцям – ця та інша інформація відкрита для охочих. Навіть така драматична тема, як втрати особового складу, чи не вперше відображена на сторінках щорічника. Проаналізовано кількість загиблих (торік вона зменшилася порівняно з 2005-м) та причини загибелі.
Цікавим зокрема є розділ, присвячений Рокові Повітряних сил. Цей новий вид ЗС України було створено у 2004-2005 роках.
Минулий рік пройшов під девізом забезпечення сумісності видів Збройних сил.
Оцей принцип сумісності належало б настійно упроваджувати в усі сфери суспільного життя, а передовсім – серед політиків. Їхня, де треба й де не треба, конфронтація позначається і на рівні нашого щоденного життя, і на фінансуванні нашого війська та забезпеченні його боєздатності. У передмові до “Білої книги-2006” Президент України, Верховний Головнокомандувач Збройних сил України Віктор Ющенко закликає “відповідальні політичні сили країни забезпечити спокійні умови для реформи армії       і відмовитися від спроб політизувати її проблеми. Армія не може бути заручником політичних ігор”.