Заводи побудують за інвестиції

На сьогодні в КМДА заплановано робочу нараду, присвячену будівництву в Києві двох сміттєспалювальних заводів.
У перспективі – за чотири роки ці заводи мають розв’язати проблему, пов’язану із вивезенням твердих побутових відходів. Про рішення міської влади спорудити такі підприємства під час розширеної колегії столичної держадміністрації повідомив перший заступник голови КМДА Анатолій Голубченко.
Наші фахівці вивчали досвід утилізації сміття в багатьох європейських країнах. Те, що вони розповідають, іноді нагадує фантастику: у Відні, Берліні та інших столицях сміттєспалювальні заводи розташовано не на околицях, а чи не в самому центрі міста. На околицях хіба що сортувальні станції, де побутові відходи сортують, вилучають з нього цінну вторинну сировину.
Решту сміття спалюють. При цьому мешканці не відчувають ані смороду, ані диму, оскільки на заводах запроваджено сучасні технології.
Енергію спалювання спрямовують на підігрів води і, заодно, вироблення електроенергії. Саме за такою технологією планують побудувати київські заводи.
– Гадаю, що 2009 року побудуємо перший завод, а 2010-го запустимо другий, – сказав Анатолій Костянтинович. – Після цього нам на полігони возити буде нічого. За попередніми розрахунками, будівництво обох заводів коштуватиме майже 600 млн. доларів, а утилізація одного кубометра сміття – близько 25 гривень. Місто намітило два майданчики для зведення цих підприємств: біля ТЕЦ-6 і на Столичному шосе. Для будівництва залучатимемо інвестиційні кошти. А щоб заводи були в комунальній власності, поетапно їх викуповуватимемо.