«Дах» накрив Лондон

Центр сучасного мистецтва «Дах» повернувся з Лондона. Там актори театру десять разів зіграли виставу «Пролог до «Макбета», а етно-гаус гурт «ДахаБраха» домовився про видання у Британії свого другого альбому «На добраніч» – влітку 2007 року.

«Це Макбет, друзі, але не той, яким ми його знаємо. Я бачив свого часу деякі оригінальні шотландські постановки п’єси, але жодна з них не була настільки непередбачувана та несподівано еротична, як ця дивна вистава з України», – так про твір «Даху» відгукується журналіст престижної «Дейлі телеграф» Чарльз Спенсер.
«Дах» у Лондон запросили самі британці.
«Після помаранчевої революції до Києва приїхали британські студенти із театральної академії, – розповідає керівник ЦСМ «Дах» Владислав Троїцький. – Вони сказали, що наш театр – одне з їхніх найяскравіших вражень від п’ятнадцяти днів перебування в Україні. Я подарував їм DVD із виставою «Пролог до «Макбета».  А студенти передали диск лондонським театральним продюсерам».
«Дах» запросили зіграти у «Барбікані». Це – один із центрів лондонського культурного життя, де проходять виставки, концерти різноманітних жанрів, театральні вистави, кінопокази тощо. Саме тут «Дах» зіграв «Пролог до «Макбета» десять разів. Таким чином, це містеріальне дійство ставало реальністю вже 90 разів. На другий день гастролей у Лондоні подивитися на «Дах» прийшов професор Кембріджа, який пише наукову  працю про сучасні постановки Вільяма Шекспіра. Із Троїцьким після закінчення вистави розмовляв годину.
«Це шоу, поза сумнівом, може викликати мігрень у багатьох знавців Шекспіра. Я вийшла із театру з думкою про те, що стала свідком чогось, можливо, не зовсім шескпірівського, але й,  утім, незвичного», – пише Лін Гарднер, журналістка газети «Гардіан». Британська преса загалом дуже жваво відреагувала на гастролі українського театру. «Лондонці не могли ідентифікувати виставу, – розповідає Троїцький. – Вона для них не зрозуміла, вкрай екзотична, але яскрава. І всім сподобалася! Хоча британці лише починають пізнавати Україну, принаймні  як культурний простір».
«ДахаБраха» зіграла у Лондоні кілька концертів,  зокрема й  у квартирі місцевого журналіста. А з Лондоном і його культурними скарбами учасники ЦСМ «Дах» знайомилися зранку.